Ministerie van Defensie verbiedt gebruik van Zoom
17-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Ministerie van Defensie verbiedt gebruik van Zoom

Medewerkers van het ministerie van Defensie mogen op zakelijke apparaten de videobelapp Zoom niet meer gebruiken. Aanleiding voor het besluit zijn beveiligingsproblemen die de privacy van gebruikers en beveiliging van Defensie in gevaar kunnen brengen.

Dit bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie na berichtgeving door Het Financieele Dagblad. Het besluit is genomen door de Beveiligingsautoriteit (BA), verantwoordelijk voor het beleid en toezicht op het gebied van beveiliging bij het ministerie.

Als alternatief kunnen medewerkers van Defensie voor interne communicatie de zakelijke variant van Microsoft Skype gebruiken. Voor communicatie met partijen die niet op het netwerk van Defensie kunnen is het gebruik van Microsoft Teams toegestaan.

Beveiligingsproblemen

De populariteit van de dienst is in korte tijd fors gestegen doordat veel mensen thuiswerken. De dienst ligt hierdoor onder een vergrootglas, waardoor verschillende beveiligingsproblemen aan het licht zijn gekomen. CEO Eric S. Yuan kondigde begin april aan een tijdlang geen nieuwe functies te introduceren, zodat het zich volledig kan richten op de beveiliging.

Eerder legde ook buitenlandse overheidsinstanties en andere partijen het gebruik van Zoom al aan banden. Denk hierbij aan het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, de Taiwanese overheid en Amerikaanse onderwijsorganisaties.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud