Zo kunnen thuiswerkers hun internetsnelheid verhogen

19-04-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Zo kunnen thuiswerkers hun internetsnelheid verhogen

Nu zoveel zakelijke professionals thuis werken tijdens de COVID-19 quarantaine, doet Zyxel zes aanbevelingen om hun internetsnelheid te verhogen. Zyxel is leverancier op het gebied van netwerktechnologieën.

Thuiswerken en online studeren is het nieuwe normaal in de ‘anderhalvemetersamenleving’, waarmee de verdere verspreiding van COVID-19 voorkomen moet worden. Dit zorgt echter voor uitdagingen voor de internetverbinding thuis, met allerlei technische problemen van dien. "Hoewel het gemakkelijk lijkt om vanuit huis te werken, ervaren mensen toch allerlei technische moeilijkheden. Deze zijn echter vrij eenvoudig op te lossen en daarom komen we hier met een aantal tips", aldus Peter van der Putten, Head of Channel Benelux bij Zyxel.

Tips

Zes praktische tips voor thuiswerken:

1. Controleer de internetsnelheid

Er zijn verschillende services waarmee je de internetsnelheid thuis kunt meten. Een van de meest nauwkeurige is de website SpeedTest.net. Als blijkt dat je internetsnelheid te laag is, of lager dan beloofd, neem dan contact op met je internetprovider. Als de snelheid onvoldoende blijkt, kan de provider het probleem wellicht oplossen of een sneller internetpakket leveren.

2. Gebruik een 802.11ac-modem

Een snelle en ononderbroken internetverbinding is noodzakelijk om goed thuis te kunnen werken. Gebruik je een router of modem van de 802.11b, g of n-standaard. Slagen deze er niet een optimale de internetsnelheid en betrouwbare wifi-prestaties te leveren? Dan is het verstandig om deze te vervangen door een beter model. De 802.11ac wifi-standaard is sneller dan eerdere draadloze standaarden en is qua dataoverdrachtsnelheid drie keer sneller dan 802.11b,g en n. Dit komt mede door de dual-band functionaliteit, waarmee aanzienlijk hogere netwerksnelheid wordt ondersteund.

3. Plaatsing modem

De locatie van een draadloze router of accesspoint in huis speelt een grote rol in de netwerkprestaties. Plaats hem op een open en centrale locatie in huis om de netwerkprestaties te optimaliseren. Met mobiele applicaties zoals CloudCheck kun je het sterkste signaal in huis identificeren en dode zones identificeren. Zo vind je het meest geschikte gebied voor optimale netwerkprestaties. Soms is het ook mogelijk de antennes op de router te verplaatsen om het bereik te verbeteren.

4. Kanaal wijzigen

Afhankelijk van de frequenties die de router ondersteunt (2,4 GHz, 5 GHz), kun je daarnaast ook proberen om de kanalen aan te passen. Er zijn verschillende gratis tools op de markt waarmee je kunt zien welke kanalen er in je directe omgeving door anderen gebruikt worden. Je verbetert de verbinding door een minder frequent gebruikt kanaal te kiezen.

5. Gebruik mesh-technologie

Er zijn veel netwerkproducten op de markt die mesh-technologie ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het Zyxel Multy U Mesh wifi-systeem dat voor ultrasnelle en veilige internettoegang thuis zorgt. Het product, dat op een afstand van tot 550 vierkante meter dezelfde snelheid belooft, beschikt over zes geïntegreerde antennes.

Met een gegevenstoegangssnelheid van 2100 Mbps (300 Mbps op 2,4 GHz en 2x 866 Mbps op 5 GHz) ondersteunt het Multy U-systeem maximaal 128 apparaten op het wifi-netwerk. Het apparaat biedt verder de mogelijkheid je netwerk 24/7 overal te beheren via een smartphone-applicatie. Daarmee is onder andere ouderlijk toezicht mogelijk, en kan een gastnetwerk eenvoudig aangemaakt en beheerd worden.

6. Gebruik een Wireless Range Extender

Modems of routers staan vaak in de woonkamer. Thuiswerkers ervaren op die plek vaak dan ook geen netwerkproblemen. Studenten die meestal vanuit hun kamer online lessen volgen, kunnen van tijd tot tijd wel verbindingsproblemen krijgen. Het is dan verstandig de draadloze netwerkdekking in het huis uit te breiden met Wireless Range Extenders. Zij verbeteren het draadloze internet zonder dat daarvoor de bestaande modem of router gewijzigd hoeft te worden. Verder verhogen ze de verbindingssnelheid en -kwaliteit.

Een Wireless Extender kan met één druk op de knop geactiveerd worden. De locatie waar deze draadloze apparaten geïnstalleerd worden, is belangrijk voor de efficiëntie. De Zyxel WRE 6602 helpt met de LED-indicator om de beste plek te vinden. Diezelfde LED-indicator laat ook zien hoeveel apparaten zijn aangesloten en hoe dit de prestaties beïnvloedt. Het product werkt door het rechtstreeks op een stopcontact aan te sluiten.

Terug naar nieuws overzicht