Redactie - 23 april 2020

Mendix: negen principes van low-code applicatie-ontwikkeling

Het zal menig reseller bekend in de oren klinken: er zit een gapend gat tussen wat de business graag wil en wat IT levert. De communicatie tussen de verschillende domeinen verloopt niet soepel. Het ontwikkelen van een applicatie duurt erg lang en levert niet het gewenste bedrijfsresultaat op. En dan is er nog niet gesproken over de enorme kosten - zowel in kapitaal als middelen.

Om de grootste problemen op een rijtje te zetten:

  • Business en IT communiceren niet op de juiste manier met elkaar
  • Het duurt te lang om een applicatie - groot of klein -  te ontwerpen, coderen, testen en uit te rollen
  • De uiteindelijke applicatie lost het probleem niet (volledig) op
  • Het hele project is erg kostbaar
  • De waarde die de applicatie het bedrijf oplevert, is niet in verhouding met de gemaakte kosten

Natuurlijk zijn er nog veel andere problemen te noemen, maar deze obstakels blijken vaak de reden voor het uitblijven van succesvolle digitale initiatieven. Met low-code is het mogelijk deze pijnpunten te lijf te gaan, maar het is geen wondermiddel. Net zoals met elke oplossing moet de technologie wel juist worden gebruikt. Een platform aanschaffen is niet voldoende. De manier waarop zowel business als IT denken dat software ontwikkeld moet worden, moet ook worden veranderd. Om succesvol met low-code aan de slag te gaan, is het cruciaal dat een bedrijf de manier van werken aanpast.

De ‘negen principes van low-code applicatie-ontwikkeling’ die door Mendix zijn vastgelegd in een low-code manifest, helpen een organisatie op weg:

1. Model-driven development
Zet met behulp van abstractie, automatisering en openheid ideeën om in applicaties die toegevoegde waarde hebben voor de organisatie.

2. Samenwerking
Gebruik eenzelfde visuele taal om de kennis en ideeën van experts vanuit de business en developers samen te brengen.

3. Agility
Manage de gehele development lifecycle met een agile werkmethode om knelpunten tijdig te elimineren, iteratief opleveren mogelijk te maken en de kortste time-to-value te leveren.

4. Cloud 
Cloud maakt snelle implementatie van applicatie mogelijk, precies zoals klanten eisen.

5. Openheid
Met een open applicatieplatform kan alles worden geïntegreerd, dit neemt alle beperkingen weg van wat er ontwikkeld kan worden.

6. Multi-user development
Meerdere developers moeten tegelijkertijd aan een applicatie kunnen werken. Het platform moet alle werkzaamheden ondersteunen en synchroniseren.

7. Experimenteren & innoveren
Ontwikkeltools moeten betaalbaar en flexibel zijn, zodat iedereen kan experimenteren, ontdekken en creëren.

8. Governance & Control
Robuuste governance- en controleprocessen en protocollen zijn essentieel.

9. Community
Een platform zonder community, is geen platform.

Door bovenstaande negen principes consequent toe te passen, is een organisatie in staat om op een nieuwe manier software te ontwikkelen. Hierbij wordt optimaal gebruikgemaakt van al het beschikbare talent, zowel in de business als IT. Samenwerking wordt aangemoedigd en door het platform gefaciliteerd. Met als resultaat een krachtige oplossing, die gebruikers de functies levert die ze verwachten en van toegevoegde waarde is voor de organisatie.

Door: Redactie 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!