Wouter Hoeffnagel - 28 april 2020

Cybercriminelen investeren opbrengsten van sextortion in andere activiteiten

Geld van slachtoffers van sextortion is terug te leiden tot de onderbuik van cybercriminaliteit, blijkt uit onderzoek van Sophos. Onderzoekers ontdekten de oorsprong van miljoenen sextortion-spammails die tussen september 2019 en februari 2020 werden verspreid en analyseerden vervolgens wat er met het geld gebeurde dat via slachtoffers in bitcoin-portemonnees van aanvallers terechtkwam. De afpersing bedroeg in totaal ongeveer $ 500.000. Volgens SophosLabs is dit het eerste rapport dat een bitcoin-afstand van sextortion traceert.

Sextortion is een veel gebruikte vorm van spamaanval die de ontvanger ervan beschuldigt een pornografische website te bezoeken. Vervolgens wordt gedreigd videobewijs te delen met vrienden en familie, tenzij de ontvanger losgeld betaalt. In de geanalyseerde voorbeelden werd de ontvangers gevraagd om tot $ 800 aan bitcoins te betalen.

Geldstromen volgen

SophosLabs-onderzoekers werkten samen met CipherTrace om de geldstroom uit deze bitcoinportefeuilles te volgen. Ze ontdekten dat de inkomsten door afpersing werden gebruikt voor ondersteuning van onder meer transacties op darkweb-marktplaatsen en het aanschaffen van gestolen creditcardgegevens. Andere gelden werden snel door een reeks portefeuilleadressen verplaatst om te worden geconsolideerd, door 'mixers' geleid in een poging de transacties wit te wassen of in contanten om te zetten.

“De cybercriminele onderwereld is ingewikkeld en het onderzoek van SophosLabs laat zien hoe aanvallers het verkregen losgeld gebruiken om in andere operaties te investeren”, aldus Tamás Kocsír, security researcher bij SophosLabs die het onderzoek leidde. “Sextortion-zwendel jaagt op angst en dit maakt het een effectieve manier om snel geld te verdienen. Gedurende de vijf maanden van ons onderzoek zagen we golf na golf van aanvallen, die vaak in het weekend plaatsvonden en soms goed waren tot een vijfde van alle spam die bij SophosLabs werd bijgehouden. En hoewel de meeste ontvangers e-mails niet hebben geopend of niet hebben voldaan, hebben velen van hen de aanvallers rond de 50,9 aan bitcoins betaald. Dit komt overeen met ongeveer $ 500.000.”

sophos-sextortion-2020.jpeg

Botnets

De oplichters maken gebruik van wereldwijde botnets op besmette pc's om miljoenen spam-e-mails de wereld in te sturen. Vietnam, Brazilië, Argentinië, Zuid-Korea, India, Italië, Mexico, Polen, Colombia en Peru waren de top-10 landen waar besmette computers spamberichten verstuurden: 81% in het Engels, 10% in het Italiaans, 4% in het Duits, 3,5% in het Frans en 1,2% in het Chinees.

“Spamcampagnes zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te implementeren. Maar de veronderstelling dat dit betekent dat ze alleen door laaggeschoolde aanvallers worden gelanceerd, hoeft niet waar te zijn”, aldus Kocsír. “Uit ons onderzoek blijkt dat innovatieve verduisteringstechnieken worden toegepast die zijn ontworpen om antispamfilters te omzeilen. Voorbeelden hiervan zijn het opsplitsen van de woorden met onzichtbare willekeurige tekenreeksen, het invoegen van blokken witte afvaltekst of het toevoegen van woorden uit het Cyrillische alfabet om het scannen van machines te verwarren. Dit zijn geen technieken voor beginners, en ze zijn een goede herinnering dat spamaanvallen van welke aard dan ook serieus moeten worden genomen. Een robuuste aanpak van cyberbeveiliging is essentieel. Als je bang bent dat je het doelwit wordt van een sextortion-zwendel, schakel dan de camera op je computer uit of dek hem af”, aldus Kocsír.

De resultaten uit het onderzoek zijn te vinden in deze infographic

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!