Redactie - 29 april 2020

Eugene Kaspersky: cyberaanvallen op ziekenhuizen tijdens COVID-19 pandemie doen denken aan terreuraanslagen

Eugene Kaspersky: cyberaanvallen op ziekenhuizen tijdens COVID-19 pandemie doen denken aan terreuraanslagen image

Cyberaanvallen op ziekenhuizen tijdens de COVID-19-pandemie staan op één lijn met terroristische incidenten. Dit stelt Eugene Kaspersky (foto), oprichter en CEO van Kaspersky. Terwijl zorgprofessionals over de hele wereld proberen de mensheid te beschermen tegen de voortdurende Coronapandemie, richten kwaadwillenden zich op potentieel kwetsbare medische instellingen.

Kaspersky verwacht dat de impact van de COVID-19 uitbraak ondanks wereldwijd genomen sociale afstandsmaatregelen weinig impact zal hebben op het cybersecurity landschap. "Cybercriminelen blijven waarschijnlijk actief. Ze zijn gewend om vanuit huis te werken en hun omstandigheden zijn niet drastisch veranderd. Ze zullen blijven proberen om bedrijven en individuen aan te vallen en het is onze taak om hard te blijven werken en onze klanten te verdedigen. Elke aanval op een ziekenhuis op dit moment kan worden gezien als een terroristische aanslag”, aldus Eugene Kaspersky.

'Zwaar bestraffen'

Kaspersky's directeur van het Global Research and Analysis Tea Costin Raiu roept op cybercriminelen of cybercrimegroepen die zorgorganisaties aanvallen zwaar te bestraffen. Raiu: "De boodschap moet duidelijk zijn voor cybercriminelen: iedereen die zich richt op medische instellingen zal worden opgejaagd door LEA's en cybersecurity bedrijven zoals wij, om ervoor te zorgen dat ze voor het gerecht worden gebracht.”

Het bedrijf meldt zorgorganisaties te ondersteunen door onder meer haar assortiment aan bedrijfsbeveiligingsproducten zes maanden gratis beschikbaar te stellen voor de sector. Raiu stelt dat de huidige omstandigheden het veilig houden van zorgsystemen een grotere uitdaging maakt dan gewoonlijk. "Mensen in ziekenhuizen concentreren zich begrijpelijkerwijs op het verzorgen van hun patiënten en het redden van levens en niet op het updaten van hun systemen. En als ze moeten kiezen tussen investeren in cybersecurityoplossingen of medische apparatuur kopen, is er maar één duidelijke keuze", zegt Raiu.

Toename COVID-19 cyberaanvallen

Kaspersky meldt ook een toename van het aantal opportunistische en gerichte aanvallen de afgelopen maanden toegenomen. Met name spear phishing-campagnes met nepadviezen op het gebied van coronavirus zijn nu veel voorkomende cyberaanvallen. Yury Namestnikov, hoofd Global Research and Analysis Team voor Rusland bij Kaspersky: "We zien een verspreiding in COVID-19-berichten om mensen te verleiden tot het openen van kwaadaardige links of bijlagen en het downloaden van malware. We zagen 43% groei in dit soort aanvallen tussen januari en maart 2020."

Kaspersky gaat ook in op trackingapps die wereldwijd worden ontwikkeld om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Namestnikov: "Deze technologie moet worden geïmplementeerd als het levens kan redden. Maar het beheer van zulke grote hoeveelheden gegevens moet correct en goed beveiligd en gecodeerd worden om informatie veilig te houden. Als dit correct en transparant wordt gedaan, kunnen de autoriteiten controleren welke organisaties deze gegevens hebben verzameld en gebruikt."

Apps als tijdelijke maatregelen

Raiu hoopt dat alle apps die worden uitgebracht alleen worden ingezet als tijdelijke maatregelen en dat bedrijven ze niet zien als een kans om persoonlijke gegevens te verzamelen. "We staan voor een onmogelijke keuze. Mobile tracking wordt gebruikt om anderen te vertellen met wie ze in contact zijn geweest en de beste manier om jezelf veilig te houden is thuis te blijven. We moeten deze technologie achter ons laten als we teruggaan naar de normaliteit en hopen dat het geen permanent onderdeel van de maatschappij blijft", zegt Raiu.

Voor meer tips over hoe u uw digitale leven veilig kunt stellen tijdens de COVID-19 pandemie, stelt Kasperksy een coronavirusoverlevingsgids beschikbaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!