LinkedIn biedt HR professionals nieuwe video introductie feature

Arno Nienhuis, LTS Director LinkedIn Benelux

02-05-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

LinkedIn biedt HR professionals nieuwe video introductie feature

Het wervingsproces vindt steeds vaker plaats in een virtuele omgeving. Om HR professionals en recruiters in deze tijd te helpen sneller geschikte kandidaten te vinden en aan te nemen, test LinkedIn op dit moment wereldwijd een nieuwe ‘video introductie’ feature. Deze functionaliteit helpt recruiters nog voor het eerste gesprek met de beoordeling van de communicatie- en soft skills van een kandidaat.

Zodra HR professionals sollicitaties op een vacature ontvangen, kunnen zij de meest gekwalificeerde kandidaten uitnodigen om een of twee voorgeselecteerde vragen te beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan: “Vertel eens wat meer over jezelf?”, “Wat is jouw sterkste punt?” en “Beschrijf je meest uitdagende project”. Kandidaten krijgen vervolgens de keuze om hun antwoorden via een korte video of in geschreven versie in te dienen. 

Arno Nienhuis, LTS Director Benelux bij LinkedIn over de nieuwe feature: “De wereldwijde pandemie zorgt voor een flinke uitdaging in het wervingsproces, voor zowel recruiters als kandidaten. Deze nieuwe functionaliteit biedt recruiters de mogelijkheid om al in een vroeg stadium een completer beeld te krijgen van kandidaten en hun motivatie en communicatiestijlen. Iets wat vaak lastig is in te schatten op basis van alleen een sollicitatiebrief. Door kandidaten uit te nodigen een korte video op te nemen en te reageren op een aantal vragen, krijgen recruiters vroeg in het wervingsproces een beter zicht op de soft skills van de kandidaat.”

Soft skills

Uit het Global Talent Trends report van LinkedIn blijkt dat 85% van de Nederlandse HR professionals onderschrijven dat soft skills erg belangrijk zijn bij het aannemen van talent. Emotionele intelligentie is een van de top soft skills om te ontwikkelen in 2020, echter bijna onmogelijk om te beoordelen op basis van een sollicitatiebrief alleen. De nieuwe ‘video introductie’ van LinkedIn helpt om sneller inzicht te krijgen in de soft skills van talent.

De feature kan worden ingezet door ‘video introductie’ aan de vacatures toe te voegen en individuele kandidaten uit te nodigen om een video of geschreven reactie in te dienen. 

Werkzoekenden

LinkedIn heeft tevens een andere nieuwe functionaliteit aan de sollicitatie voorbereidingstools voor kandidaten toegevoegd die vanaf vandaag wordt uitgerold. Met deze tool krijgen zij direct AI-gedreven feedback op hun ‘oefensollicitaties’. LinkedIn members kunnen gesprekken oefenen in een privé setting en daarin reageren op de meestgestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken. Ze ontvangen vervolgens direct feedback waarmee ze worden geholpen met bijvoorbeeld het tempo van spreken, het verminderen van opvulwoorden en gevoelige zinnen die ze beter kunnen vermijden. Met de inzet van AI voorziet LinkedIn de kandidaat van feedback en advies en helpt bij het vergroten van de kansen bij het solliciteren.  

Terug naar nieuws overzicht