Redactie - 07 mei 2020

Cisco en Conscia werken samen rond digitalisering in de zorg

Cisco en Conscia werken samen rond digitalisering in de zorg image

Vanzelfsprekend hebben de ziekenhuizen alles op alles gezet om de IC-capaciteit op peil te krijgen. Naast de nodige medische apparatuur speelt IT ook een essentiële rol op de IC. Hiervoor hebben Cisco en partner Conscia de nodige aanvragen van ziekenhuizen gekregen. Zo hebben diverse ziekenhuizen gevraagd om zo snel mogelijk draadloze apparatuur te leveren om de extra IC-capaciteit te kunnen realiseren. Die zijn dezelfde dag nog uit voorraad bezorgd aldus Cisco en Conscia.

IT speelt verder een sleutelrol in het ondersteunen van thuiswerken door ziekenhuismedewerkers. Ook komen bij beide bedrijven talloze andere vragen binnen om de communicatie en informatie-uitwisseling tussen (IC-)artsen, ziekenhuizen, huisartsen, onderzoekers, patiënten en familie mogelijk te maken. In het verlengde hiervan heeft een aantal ziekenhuizen ondersteuning gevraagd bij het opzetten van grote livestream-events voor hun medewerkers, om ze voor te lichten en te informeren over ontwikkelingen, over de actuele stand van zaken of over nieuwe stappen.

Beveiligde verbinding tussen patiënt en thuisfront

Een andere vraag die Conscia en Cisco van steeds meer ziekenhuizen krijgen, waaronder het ziekenhuis Bernhoven, is of ze kunnen helpen met de behoefte aan beveiligde videoverbindingen, zoals die tussen patiënten en hun familieleden thuis omdat de coronapatiënten nauwelijks of geen bezoek krijgen. Er worden nu vaak persoonlijke telefoons of tablets gebruikt om toch contact met thuis te leggen. Maar dat is niet veilig of schaalbaar, terwijl dat wel noodzakelijk is. Conscia heeft daar een aantal mogelijke oplossingen voor bedacht en is nu bezig om te kijken welke de beste is. Bijvoorbeeld met een aantal tablets die onder eventuele begeleiding van de verpleegkundigen gebruikt kunnen worden.

Snelheid cruciaal

Cisco en Conscia blijven alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat de ziekenhuismedewerkers van huis uit kunnen werken. Dat betekent onder andere een enorme toename van VPN-verbindingen die geregeld moeten worden en alles moet goed geconfigureerd zijn voor veilige verbindingen. Bij het Utrechtse UMC moesten bijvoorbeeld ruim 6000 medewerkers (de helft van het totaal aantal medewerkers) van de ene op de andere dag vanuit huis kunnen werken. Cisco en Conscia hebben alle zeilen bijgezet om -samen met de IT afdeling van het UMC Utrecht- alle medewerkers te voorzien van Cisco Webex. Het UMCU heeft het aantal IC-bedden verdriedubbeld en heeft een speciale geïsoleerde ruimte ingericht voor patiënten met (mogelijk) corona. Hiervoor hebben Conscia en Cisco actief netwerk-ondersteuning geleverd.

Corné Mulders, directeur IT van het UMC Utrecht : “Het is in deze tijden dat je partners leert kennen. Cisco en Conscia hebben na 13 maart direct de handschoen opgepakt en letterlijk avonden en nachten doorgewerkt om te zorgen dat onze zorgverleners op een goede manier en virtueel waar mogelijk, hun werk konden voorzetten.”

“Wij doen alles om de ziekenhuizen te ondersteunen en het veilig thuiswerken voor hun medewerkers op grote schaal mogelijk te maken. We zoeken soms de grenzen op, want we willen het maximale doen wat we kunnen. Zo proberen wij ons steentje bij te dragen, door ervoor te zorgen dat de zorgmedewerkers hun werk kunnen blijven doen, zodat zij op hun beurt de beste zorg aan hun patiënten kunnen leveren,” zeggen Edwin Prinsen, managing director van Cisco Nederland en Marcel Cappetti, algemeen directeur van Conscia Nederland. 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!