Nieuwe versie Mendix brengt nieuwe features voor native mobile apps

08-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Nieuwe versie Mendix brengt nieuwe features voor native mobile apps

Mendix introduceert versie Mendix 8.8. In deze versie van het low-code platform zijn er veel verbeteringen voor de ontwikkeling van native mobile apps.

De nieuwste release van Mendix komt tegemoet aan één van de features voor offline functionaliteit en native mobile waar het meest naar gevraagd is: microflows oproepen vanuit nanoflows. Gebruiker spelen de microflow voortaan rechtstreeks naar de nanoflow. Het is bovendien mogelijk om te communiceren met online bronnen, zoals het binnenhalen van data vanuit een REST service of complexe logica (zoals Java acties) toepassen.

Page modeling nog eenvoudiger

Een data widget (zoals data view) zorgt voor context voor de onderliggende widgets. In een data widget kan een gebruiker widgets zetten die waardes van het zogeheten context object kunnen laten zien of wijzigen. Bij complexere user interfaces moeten echter vaak meerdere data widgets worden ingebed. Dit zorgde voor beperkingen, want input widgets konden alleen objecten wijzigen vanuit de direct data container. In Mendix 8.8 is dit niet langer het geval. Input widgets kunnen nu een object wijzigen vanuit alle parent data widgets.

Mendix 8.8 geeft ontwikkelaars een aantal nieuwe features voor het maken van native mobile apps. Het gaat hierbij om bottom sheets, een widget voor background images en deeplinking.

Bottom sheets

Veel apps gebruiken een zogeheten ‘bottom sheet’ om een goede UX te creëren. Mendix 8.8 ondersteunt twee varianten bottom sheets:

  • Modal bottom sheet: geeft een set opties weer en blokkeert interactie met de rest van het scherm. Dit is een alternatief voor een menu. Ook is het mogelijk om een native iOS-menu te tonen om een vertrouwde gebruikerservaring te creëren.
  • Expanding bottom sheet: een uitvouwbaar menu aan de onderkant van het scherm om een bepaalde feature te activeren of extra informatie te zien door te klikken of naar boven te swipen.
  • ?Het is mogelijk om bottom sheets toe te voegen aan bestaande apps. De bouwblokken zijn beschikbaar na een update naar de laatste versie van de Native Mobile Resources of de AtlasUI-module.

Background images

In vergelijking met een web-app vereist het ontwikkelen van een native mobile app wat expertise op het gebied van vormgeving. Met de widget voor ‘background images’ in Mendix 8.8 is het mogelijk om een statische of dynamische achtergrondafbeelding te kiezen en deze afbeelding eenvoudig van formaat te veranderen. Ook is het mogelijk om de helderheid aan te passen, zodat de afbeelding meer of minder doorzichtig wordt en de tekst beter te lezen is.

Deeplinking

Een andere veel gevraagde feature die in Mendix 8.8 beschikbaar is, is deeplinking. Met deeplinking worden gebruikers direct naar een specifiek onderdeel in de app verwezen (zoals een bepaald product). Ook kan het worden ingezet bij bepaalde authenticatiescenario's waarbij een gebruiker moet inloggen via een browser, kan dat ook via een doorverwijzing naar de mobile app.

In de volgende release (Mendix 8.9) ligt de focus op de upgrade van de onderliggende technologielaag naar React Native 0.61. Mendix meldt dat deze upgrade zal zorgen voor een hogere kwaliteit en meer stabiliteit van alle native mobile apps die gebouwd zijn met Mendix.

Terug naar nieuws overzicht
Software