Wouter Hoeffnagel - 09 mei 2020

Clearview levert gezichtherkenningssoftware niet meer aan private partijen

Het Amerikaanse bedrijf Clearview gaat zijn gezichtherkenningssoftware niet meer leveren aan private partijen. Alleen overheden en opsporingsinstanties mogen de software nog gebruiken.

Dit blijkt uit een rechtbankverklaring van Clearview waarover BuzzFeed News bericht. Het bedrijf meldt alle accounts van klanten die niet zijn verbonden aan handhavingsinstanties of overheden op te heffen.

Omstreden

De software van Clearview is omstreden. Met behulp van de software is het mogelijk de identiteit te achterhalen van een persoon op een afbeelding. Dit doet het bedrijf door in openbare bronnen zoals social media te zoeken naar foto's van gebruikers. Dit is onder meer tegen het zere been van Facebook, Twitter en LinkedIn, dat Clearview eerder vroegen hiermee te stoppen.

BuzzFeed News meldde eerder al dat de software niet alleen door publieke partijen in gebruik is, maar ook door private partijen. Dit terwijl het bedrijf zelf aangeeft dat de software alleen bedoeld is voor overheden. Hier wil het bedrijf nu dus verandering in brengen, blijkt uit de rechtbankverklaring.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!