NFIR en Intermax ondersteunen online portaal voor uitwisselen patiëntgegevens met coronavirus
11-05-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

NFIR en Intermax ondersteunen online portaal voor uitwisselen patiëntgegevens met coronavirus

Ziekenhuizen draaien overuren en spreiden patiënten over de verschillende Nederlandse IC’s . Om de verplaatsing te ondersteunen moeten ook patiëntgegevens veilig overgedragen worden. Hiervoor is het COVID-19 portaal gerealiseerd door het ministerie van VWS, Erasmus MC en Philips. Het portaal wordt gehost door Intermax. Cyber Security Specialist NFIR heeft deze software getest op technische weerbaarheid middels een penetratietest. Inmiddels is het portaal door 95% van de Nederlandse ziekenhuizen in gebruik genomen.

Door de gang van zaken tijdens de coronacrisis, moet er snel gehandeld worden wanneer er een probleem voordoet. Om de spreiding van COVID-19 patiënten te ondersteunen is een online portaal gerealiseerd waarmee ziekenhuizen in Nederland relevante COVID-19 patiëntgegevens met elkaar kunnen delen als patiënten worden verplaatst. Met dit portaal kan een ziekenhuis radiologische beelden, verslagen, laboratoriumuitslagen en andere relevante informatie over een patiënt beschikbaar maken voor het ontvangende ziekenhuis. Het COVID-19 Portaal is kosteloos beschikbaar voor alle ziekenhuizen in Nederland voor de duur van de crisis.

Vrijwillige bijdrage Intermax en NFIR
Intermax verzorgt gratis de hosting van het portaal. Ludo Baauw, CEO en oprichter van Intermax: “Er worden nu met grote snelheid mooie innovaties gerealiseerd voor en door de zorgsector. Ook na deze crisis zullen deze onze maatschappij blijvend verrijken. Dit portaal is een voorbeeld van zo’n veilige digitale transformatie die helpt om met de stroom van coronapatiënten om te gaan. We zijn heel trots dat we hier ons steentje aan bij kunnen dragen.”

Ethisch hackers van NFIR hebben zowel de applicatie als de onderliggende infrastructuur van het portaal uitgebreid en kosteloos getest op kwetsbaarheden. “NFIR is er trots op dat wij een bijdrage hebben mogen leveren aan snelle totstandkoming van dit COVID-19 portaal. Het is in ons aller belang dat wij in deze roerige tijd ziekenhuizen en toeleveranciers ondersteunen met onze security expertise.” vertelt Arwi van Der Sluijs, Algemeen Directeur en executive consultant cyber security van NFIR.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Zorg, data, Hosting