Omzet in Europese channel daalt in tweede kwartaal met dikke vier procent
11-05-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Omzet in Europese channel daalt in tweede kwartaal met dikke vier procent

De Europese omzetgroei in distributie klom voor het eerst in een maand gedurende de week die eindigde op 26 april (week 17) op tot positieve jaar-op-jaarcijfers, maar volgens de verminderde vraag van bedrijven en consumenten zullen de algemene cijfers in het tweede kwartaal waarschijnlijk afnemen. Dit meldt CONTEXT, een Brits IT-marktinformatiebedrijf.

De meest recente cijfers uit het wekelijkse rapport van CONTEXT in Covid-19 tonen het voortschrijdend gemiddelde over vier weken voor de omzetgroei op jaarbasis van -10% in week 16 tot + 4,6% in week 17, beter dan de cijfers van 2019 voor dezelfde periode van -1,9%.

Alle landen in de regio vertoonden in meer of mindere mate dezelfde opwaartse curve, hoewel Frankrijk en Italië zwak blijven. Maar hoewel deze stabilisatie van de kanaalgroei na een paar weken van scherpe daling tijdens de pandemie toe te juichen is, zal het algemene plaatje voor het tweede kwartaal de omzetgroei waarschijnlijk weer in negatieve cijfers doen teruglopen. CONTEXT voorspelt een groei op jaarbasis van -4,1% in het tweede kwartaal, een daling van 4,8% in het eerste kwartaal. De drie opvallende categorieën voor omzetgroei zijn naar verwachting AV-systemen (30%), mobiel en desktop computing (6%) en software en licenties (6%).

In week 17 presteerden mobiel computergebruik (41%), software en licenties (20%), AV-systemen (22%), garanties en service (22%), gameconsoles (56%) en eHealth-apparaten (42%) allemaal goed.

De grootste verliezers in het tweede kwartaal zijn naar verwachting telecom (-30%), printing hardware en verbruiksartikelen (-20%), displays (-14%) en infrastructuur en beveiliging (-10%).

“Afgezien van notebooks en sommige andere consumentenproducten, blijft de uitdaging voor het kanaal de vraag in plaats van het aanbod. Nu het grootste deel van Europa nog steeds achterblijft, zijn B2B-projecten opgeschort, terwijl het consumentenvertrouwen snel daalt omdat werkloosheidsbeten en besparingen opraken ”, aldus Adam Simon, Global Managing Director van CONTEXT. 'Er zijn echter enkele lichtpuntjes. Mobiele computers en software zullen in het tweede kwartaal bijna 7 miljard euro aan inkomsten genereren, en computercomponenten maken een ommekeer naarmate de leveringsproblemen verminderen”, aldus Simon.

De meeste kanaalspelers die door CONTEXT werden ondervraagd (74%) zijn van mening dat het bedrijf pas volgend jaar terugkeert naar het niveau van vóór de pandemie. Het cijfer was slechts 21% toen dezelfde vraag vier weken eerder werd gesteld, waarbij de meeste (53%) van mening waren dat de zaken tegen het einde van 2020 weer normaal zouden zijn. “De situatie is snel in beweging en we zien de waarde die wekelijks tracking kan deze tijd van snelle verandering teweegbrengen.”

Terug naar nieuws overzicht
Hardware