Gartner: Aantal bedrijven met ontslagen of salarisverlagingen verdubbeld

13-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: Aantal bedrijven met ontslagen of salarisverlagingen verdubbeld

Het aantal bedrijven dat personeel met verlof stuurt, salarisverlagingen doorvoert of werknemers ontslaat verdubbelt in mei en juni ten opzichte van eind maart. Doordat niet duidelijk is wanneer bedrijven weer op reguliere wijze kunnen opereren, zien veel CFO's zich gedwongen kostenbesparingen te realiseren.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 116 financieel managers. 11% van de respondenten geeft aan in mei hun werknemersbestand te hebben afgeslankt. 25% meldt dit in mei en juni van plan te zijn.

Volgende ronde structurele kostenbesparingen

"CFO's zijn onzeker hoe heropening eruit ziet en hebben weinig zicht om de normaliseren van de omzet. Dit leidt ertoe dat CFO's een volgende ronde structurele kostenbesparingen zoeken om de cashflow de komende maanden te beschermen", zegt Alexander Bant, practice vice president research voor de Gartner Finance Practice. "Bedrijven voeren robuuste analyses uit om te bepalen welke afdeling of producten zijn willen herschalen, opnieuw investeren, retourneren, terugdringen of afstoten. Terwijl zij dit doen, bepalen zij welke werknemers zij nodig hebben om op de korte en middellange termijn succesvol te zijn."

gartner-cfo-acties-05-2020-covid19.png

Voldoen aan terugkerende vraag

Bant stelt dat CFO's manieren zoeken om kosten te optimaliseren en tegelijkertijd in staat te blijven actie te ondernemen zodra de beperkingen verlicht worden. "Bedrijven gaan doelgericht te werk in het terugdringen van hun personeelsbestand op gebieden waarvan zij verwachten dat de omzet niet snel normaliseert. Zij beschermen functies in delen van de organisatie die noodzakelijk zijn om in de komende twee kwartalen aan een terugkerende vraag te kunnen voldoen."

Tegelijkertijd investeren CFO's juist in technologieën waarmee zij verwachten kostenoptimisaties te kunnen realiseren. Zo verwacht 24% van de CFO's meer te investeren in robotic process automation (RPA), 20% in cloud-gebaseerde ERP-technologieën en 19% in geavanceerde analytics. "COVID-19 zorgde binnen de meeste organisaties voor een plotselinge verandering van de werkwijze. Bedrijven opereren nu in remote omgevingen, waarbij minder personeel beschikbaar is om kritieke processen te beheren en zij onder immense kostendruk staan. Dit leidt ertoe dat bedrijven sneller de overstap naar de cloud maken, meer robotica toepassingen in hun processen en toont de noodzaak aan voor geavanceerde analytische technologieën om effectief in deze omgeving te kunnen plannen", zegt Bant. "Onderzoek van Gartner toont aan dat goed geïmplementeerde RPA, cloud ERP en data analytics forse kostenvoordelen opleveren."

Als we kijken naar gebieden waarin CFO's nu besparingen doorvoeren, maar verwachten opnieuw te investeren zodra de omzet weer aantrekt zijn onder meer open vacatures (49%), reiskosten en onkostenvergoedingen (46%) en capex investeringen (41%). In sommige andere gebieden verwachten CFO's echter niet op korte termijn weer te investeren. Denk hierbij aan vastgoed, reizen voor sales, marketing via social media en service provider contracten.

Terug naar nieuws overzicht
Gartner