Wouter Hoeffnagel - 14 mei 2020

Minister Ollongren: Rusland verspreid desinformatie over coronavirus

Rusland verspreidt in Nederland desinformatie over het coronavirus. De nadruk hierbij ligt op de 'vermeende Europese verdeeldheid en het gebrek aan solidariteit tussen landen in West-Europa' rondom het coronavirus.

Dit blijkt uit onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), schrijft minister Kajsa Ollongren (foto) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Vooral op social media doen de berichten de ronde. Buiten social media is de verspreiding beperkt.

Brandstichtingen in zendmasten

De afgelopen weken zijn op verschillende plekken in Nederland telecomzendmasten in brand gestoken. Minister Ollongren stelt dat desinformatie mogelijk heeft bijgedragen aan de brandstichting in diverse zendmasten.

Eerder waarschuwde de Europese Unie ook al dat Rusland desinformatie verspreid over het coronavirus. Met deze campagne zouden de Russen de impact van het virus op de Europese Unie willen vergroten en wantrouwen richting de autoriteiten creëren. Rusland ontkent de aantijgingen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!