Redactie - 10 juni 2020

Acer vult gat in de markt met voordelige Chromebook met 4G

Acer vult gat in de markt met voordelige Chromebook met 4G image

Het zijn ook voor Acer in veel opzichten hectische tijden. Maar middenin de coronacrisis komt het bedrijf met een belangrijke introductie: een 14-inch Chromebook met ingebouwd 4G. Vooral de prijs is bijzonder: minder dan 500 euro.

De Acer Chromebook 314 LTE die deze zomer in Nederland op de markt komt is voor Bart Janssen (countrymanager Benelux) niet zomaar een introductie. Hij sprak er bij het vorige grote interview, een halfjaar geleden, al over. “Een laptop zoals deze is er nog niet in de markt”, zegt hij nu. Hij spreekt over affordable connectivity: betaalbare connectiviteit. “Het device heeft embedded 4G. Andere devices die dat ook hebben, hebben vaak high-end specs en een prijs van boven de 1000 euro. Maar het is natuurlijk niet zo dat iedereen die altijd connected wil zijn, ook behoefte heeft aan de meest geavanceerde systemen.”
De Chromebook 314 LTE heeft een ingebouwde LTE simkaart-modem. Dat geeft gebruikers de mogelijkheid om via een simkaart een draadloze internetverbinding op te zetten zonder dat daar Wifi voor nodig is. Het heeft een 14 inch scherm. Toch is het vooral de prijs die opvalt. De Chromebook komt in drie versies op de markt, uiteenlopend van 399 tot 499 euro (exclusief BTW). Het is een device zonder poespas, geeft Janssen aan. “Maar de configuraties zijn voor het grootste deel van de gebruikers meer dan toereikend.”

Constructie, overheid, zorg

Janssen ziet mogelijke toepassingen in allerlei verschillende sectoren, maar er steken er voor hem drie bovenuit. De eerste is constructie. “Een medewerker komt op een bouwplaats en daar hangt geen accespoint, maar mensen hebben daar wel behoefte aan connectiviteit. Tel daar alle voordelen van Chrome nog eens bovenop: het geeft onder andere de mogelijkheid om op een eenvoudige manier informatie te delen.”
Een andere mogelijke doelgroep is overheden. “Bij hen gaat het vooral om het security-aspect. Zij maken liever geen gebruik van publieke Wifi-netwerken. Werken met een geïntegreerde 4G-module is dan heel prettig. En Chrome is ook voor hen handig, omdat data dan niet op de devices staat.”
Ook vanuit de zorg verwacht Janssen veel belangstelling. “We hebben daar al veel projecten gedaan met ons 11-inch Chromebook met 4G. Denk bijvoorbeeld aan de thuiszorg: als zorgmedewerkers bij ouderen thuis komen is er niet altijd Wifi.”

Begin juni komt de nieuwe Chromebook op de Nederlandse markt. Het moge duidelijk zijn: Janssen vind dat partners een onderscheidend product aan kunnen bieden. “In de markt is er geen 14-inch Chromebook met 4G dat ook maar enigszins in de buurt komt bij deze prijs. Partners hebben trouwens ook de mogelijkheid om de Chrome Enterprise Upgrade vooraf al te installeren op het systeem. Daardoor kunnen klanten vanuit de doos meteen hun enterprise-omgeving gebruiken.”

Keuze voor Chrome

Dat de nieuwste trots van Acer een Chromebook is, is geen toeval. De fabrikant is erg ambitieus in die markt en de keuze voor Chrome betaalt zich de laatste jaren ook duidelijk uit. “De hele markt van devices doet het nu goed, maar Chromebooks doen het in verhouding nog een stukje beter dan andere producten. En binnen die markt presteren wij met Acer ook weer bovengemiddeld. De ambities van ons zijn onveranderd: het blijft een focusproduct. We kijken continu naar optimalisatie van het porfolio. Het nieuwe product is daar een mooi voorbeeld van, maar er komt nog meer aan.” Acer werkt onder meer aan een plan om Chromebooks in abonnementsvorm aan te bieden. “Dat project staat op het punt van lanceren.”

Boven verwachting

Vorig jaar kondigde Acer ConceptD aan, een losstaand merk met devices voor creatieve professionals. Een jaar later is Janssen erg tevreden met de tussenstand. “Het gaat boven verwachting. Het is een segment waarin we nog niet actief waren en het gaat om high-end oplossingen met een relatief hoge prijs, dus het is niet vanzelfsprekend om daarin geaccepteerd te worden. Maar de verkoopcijfers zijn heel positief.”

Onder de vlag van het eigen Acer-merk komt de fabrikant binnenkort met een lijn met zogeheten ruggedized devices die bijna onverwoestbare zijn. “De lijn gaat Enduro heten, het wordt geen losstaand merkt zoals ConceptD. We richten ons daarmee onder meer op de bouwsector. Het zijn echt devices die in het veld gebruikt gaan worden. Ze kunnen onder andere tegen alle mogelijke temperaturen, water, stoten en vallen. Vanaf juni komen we daarmee op de markt.”

Dat soort tijdsaanduidingen zijn door de coronacrisis uiteraard niet volledig zeker. “Ik verwacht bij nieuwe projecten wel wat vertraging. Meestal passen we de introducties deels aan de IFA aan, maar die gaat dit jaar niet op dezelfde manier door. Nu zullen de meeste productintroducties waarschijnlijk iets later komen, richting het einde van het jaar.”

Vraag naar IT

Uiteraard past ook Acer sinds maart zijn manier van werken aan de coronamaatregelen aan. Dat gebeurde overal, waardoor de vraag naar bepaalde IT-producten sterk toenam. “We merkten veel vraag naar laptops, bijvoorbeeld omdat het oude device de programma’s van school niet meer ondersteunde. Ook aan monitors was veel behoefte, mensen willen nu een goede thuiswerkplek creëren.” Natuurlijk benadrukt Janssen dat dat bij Acer niet voor vrolijke reacties zorgt, want daarvoor is de aanleiding te heftig.

Janssen is benieuwd wat het langetermijneffect van de coronacrisis op de IT zal zijn. “Bedrijven moeten ineens veel meer digitaal doen. Sommigen waren er klaar voor, anderen niet. Onder andere in het onderwijs blijkt dat er qua producten en vooral qua expertise nog wel flinke uitdagingen zijn als het om digitaal functioneren gaat. Hoe gaan dat soort industrieën, maar ook de IT-branche en de overheid ervoor zorgen dat die vertaalslag wel gemaakt wordt? Want als zoiets in de toekomst weer gebeurt, moeten we met zijn allen beter voorbereid zijn.”
Hij verwacht dat thuiswerken een impuls krijgt. “Ook in mijn functie denk ik nu al na over de periode na corona en over de mogelijkheid om mensen nog meer thuiswerkmogelijkheden te geven. Het biedt gewoon veel voordelen: minder reistijd, minder kosten en het is beter voor het milieu. Op de langere termijn zal deze crisis op dat gebied zeker voor een omslag zorgen.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!