Eurocommissaris spreekt zich uit tegen surveillance via COVID-19 tracking-apps

15-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Eurocommissaris spreekt zich uit tegen surveillance via COVID-19 tracking-apps

Tracking-apps in de strijd tegen het coronavirus mogen in de Europese Unie (EU) niet worden ingezet voor surveillancedoeleinden. Zodra de pandemie voorbij is, moeten de apps dan ook worden uitgeschakeld.

Dit stelt Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders, meldt Reuters. Verschillende EU-lidstaten werken aan apps om de bestrijding van het coronavirus te ondersteunen. Zo wordt in Nederland gewerkt aan een app die op basis van Bluetooth op anonieme wijze contacten van gebruikers vastlegt. Indien een besmetting met het coronavirus wordt vastgesteld, kan deze persoon ervoor kiezen deze contactinformatie te delen om zo andere personen te waarschuwen.

Na pandemie deactiveren

"Apps kunnen niet gebruikt worden voor massasurveillance. Individuen behouden de controle over hun data", zegt Reynders. "Apps zouden alleen gebruikt moeten worden tijdens de crisis en op zijn laatst gedeactiveerd worden zodra de pandemie over is."

Reynders wil dat deze deactivatie automatisch verloopt, zodat gebruikers hiervoor geen bewuste handelingen hoeven uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de app ook wordt gedeactiveerd voor gebruikers die de app vergeten te verwijderen.

Terug naar nieuws overzicht
Software