IBM: Met veel patenten in cloud technologie hebben we mogelijkheden zat image

IBM wil de onbetwiste nummer één hybrid cloudprovider zijn voor enterprises. “Wij kunnen grote bedrijven altijd helpen, ongeacht hun huidige cloudinfrastructuur”, vertelt Vincent Visser van IBM Benelux. Vooral voor organisaties in complexe, sterk gereguleerde industrieën heeft IBM heel specifieke oplossingen. “Met 2500 patenten in cloudtechnologie alleen al in 2019, hebben we mogelijkheden zat”, weet Visser. “Ook als het gaat om security, denk bijvoorbeeld aan 'Keep Your Own Key', waarmee klanten hun data altijd veilig houden.”

Vincent Visser is als Director Cloud en Cognitive Software verantwoordelijk voor de gehele clouddivisie van IBM in de Benelux. Met meer dan 11.000 patenten in cloudtechnologie sinds 2012 en meer dan 2500 patenten alleen al in 2019, heeft IBM volgens hem een uitstekende hybrid- en multicloud propositie.“Public cloud is 'hot' en niet meer weg te denken uit de infrastructuur van onze klanten. Maar vergeet niet: die infrastructuur is veel breder dan public cloud alléén. De data van onze enterpriseklanten staat nog steeds voor tachtig procent op legacy-systemen. Daarom is het zo belangrijk dat onze cloudstrategie hybride is. Daarmee ontzorgen we eindgebruikers in hun digitale transformatie, in de modernisering van hun infrastructuur en in hun omgang met zaken als data, security en containers. Onze hybrid cloudstrategie is dé manier om klanten te helpen in hun journey naar de cloud.”

Hybride

Met de hybride cloudstrategie heeft IBM volgens Visser de juiste innovatieve stap gezet om klanten beter te bedienen en de digitale transformatie bij klanten te versnellen. “We houden gewoon heel goed rekening met de fase waarin veel klanten zitten. Wij hebben een grote legacy hier in Nederland en lang niet al onze klanten zijn cloud native. Het instapmodel is voor elke klant anders. We zien bijvoorbeeld klanten met een mix van twintig SaaS-applicaties en nog een heel stuk infrastructuur die on-premises staat. Die willen wij faciliteren.”

Complexiteit

IBM heeft klanten die 'born in the cloud' zijn, maar net zo goed klanten die nog veel complexe workloads on-premises hebben draaien. Gevraagd naar wat IBM onderscheidt, vertelt Visser over IBM's voorliefde voor complexiteit. “Praat je over businesskritieke applicaties, dan is IBM dé partij die de transitie naar een public cloud uitstekend kan maken. Wij zijn op ons eigen platform in staat om complexe workloads naar een public cloud te brengen, omdat we op dat platform volop ervaring hebben met het managen van complexe omgevingen. We doen dat gewoon al heel lang. We hebben veel klanten die inmiddels een paar applicaties naar de cloud hebben gebracht, maar voor wie het moeilijke werk nog moet beginnen. En juist daar mogen klanten rekenen op IBM en onze dienstverlening. Volgens IDC vindt 47 procent van alle eindgebruikers public en private cloud environments 'zeer complex'. Maar uit cijfers van diezelfde marktanalist blijkt dat IBM het meeste vertrouwen geniet als het gaat om de oplossing. Hoe complexer, hoe beter. Wij houden van complexiteit.”

IBM heeft dus een sterke hybrid en multicloudpropositie en de juiste managementoplossingen om die in de praktijk te brengen. Volgens Visser zijn dergelijke proposities 'the new normal', maar is IBM duidelijk een voorloper. “Juist wij zijn goed in staat om klanten daarmee te helpen, omdat we de onderliggende infrastructuur begrijpen. Dat is onze origine geweest, al heel veel jaren lang. Gartner kwam laatst met cijfers over het gebruik van public cloudapplicaties en rankte IBM daarin als beste qua gebruikersgemak en complexiteit van workloads. Dat is voor IBM best een heel grote stap geweest, want eerlijk gezegd: vijf jaar geleden hadden we nog een heel matige public cloud offering. We hebben een grote inhaalslag gemaakt en we zien dat klanten het oppikken. In onze multicloudpropositie is dat belangrijk. We mogen onszelf inmiddels een cloud-innovatief bedrijf noemen.”

Security

IBM beschouwt zichzelf als 'enterprise ready', vooral ook omdat de Amerikaanse technologiereus verschillende oplossingen heeft ingebouwd die klanten helpen om hun data safe te houden. “Security was, is en blijft cruciaal, zeker in het enterprise-segment”, memoreert Visser. “Ons principe 'Keep Your Own Key' is wat dat betreft heel belangrijk. Een eindklant wil niks anders dan ontzorgd worden. Vooral organisaties die opereren in de complexiteit van hybride systemen met veel legacy, moeten kunnen vertrouwen op een partij die hun omgeving(en) veilig houden. KPN is zo'n partij, die de ICT-omgevingen van (eind)klanten beveiligt op basis van onze technologie als een clouddienst. We zijn ontzettend trots dat KPN met onze technologie de Dutch IT-channel Award voor Dutch Tech Innovator of the Year 2019 heeft gewonnen. Security is binnen IBM de laatste drie jaar echt een dedicated unit geworden, met zowel capabilities als managed services in één organisatie. Dat zijn vele duizenden mensen wereldwijd, goed voor een omzet van meer dan een paar miljard.”

Multicloud, AI en IoT

IBM werkt samen met alle drie de grote public clouds: Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud. Tel daarbij op een innovatieve en complete propositie op het gebied van artificial intelligence (AI) en Internet of Things (IoT), en het is duidelijk dat klanten bij IBM overal met hun data terecht kunnen. “Die kun je bij ons overal aan hangen”, zoals Visser het uitdrukt. “Maar heel belangrijk: een klant kan onder onze AI-technologie ook dingen laten draaien uit 'competetive clouds'. Natuurlijk hebben we liever dat daar dingen uit onze eigen cloud draaien, maar het kan dus wel. Onze oplossing is 'multicloud'; onze klanten kunnen bij ons gemakkelijk zes of zeven verschillende enterprise clouds gebruiken.”

Red Hat

Dat hybrid cloud en multicloud de toekomst zijn, voorspelt IBM al een tijdje. Visser: “Onze concurrentie doet het nu ook, maar wij hebben het momentum. IBM is en blijft een R&D-organisatie, een 'techy-club' met drie pijlers: infrastructuur, applicatiemodernisatie en datamodernisatie. Infrastructuur is het belangrijkste, dat is de backbone van elke klant. Vanuit zo'n infrastructuur is het steeds de vraag: hoe brengen wij de klant versneld naar de cloud? Daar hebben we een acquisitie voor gedaan: Red Hat. Met het universele platform Red Hat OpenShift kunnen gebruikers workloads gemakkelijk ontwikkelen en verplaatsen in verschillende cloudomgevingen. Daar bovenop hebben we onze eigen stack voor applicatiemodernisatie gebouwd: IBM Cloud Paks. Feitelijk hebben we daarmee onze hele softwarestack cloud native gemaakt. Onze producten kunnen daardoor worden gebruikt, onafhankelijk van waar een infrastructuur draait.”

Awards

Het heeft de nodige uren aan onderzoek en ontwikkeling gekost, maar IBM mag zich inmiddels met recht een 'cloud native softwarebedrijf' noemen. “En dat is niet onopgemerkt gebleven”, constateert Vincent Visser tevreden. “Onze onvoorwaardelijke keuze voor hybrid cloud en onze inspanningen om eindgebruikers gebruik te laten maken van de diensten van verschillende cloudaanbieders, leverden ons onder meer de Dutch IT-channel Award voor Cloud Vendor of the Year 2019 op. Het is de markt duidelijk dat wij samen met Red Hat een softwarelaag hebben gecreëerd bovenop cloudplatforms als AWS en Azure, waardoor applicaties altijd goed samenwerken.”

Bekroond IoT-project

Maar Visser is ook supertrots op de nominaties en awards die IBM in de wacht sleepte samen met partners, en zeker ook op prijzen die partners wonnen met IBM's technologie. “Samen met Axians, Cisco en het Rotterdamse softwarebedrijf Esri wonnen we de award voor IoT-Innovator of the Year 2019 van Dutch IT-channel, voor het ontwikkelen van een nieuw IoT-platform voor het Havenbedrijf Rotterdam. Of neem de nominatie voor Cloud Service Provider of the Year 2019 van The Patient Safety Company (TPSC). TPSC maakt de zorg beter en veiliger met de schaalbare SaaS-oplossing TPSC Cloud, die gebruikmaakt van de public clouddiensten van IBM.”

Door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!