Gebruik WhatsApp voor Duitse overheidsinstanties in de ban

19-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Gebruik WhatsApp voor Duitse overheidsinstanties in de ban

Duitse overheidsinstanties mogen geen gebruik meer maken van WhatsApp. De gegevensbescherming van WhatsApp is hiervoor onvoldoende op orde.

Dit blijkt uit een brief van Ulrich Kelber, de Duitse federale functionaris voor gegevensbescherming, gericht aan Duitse overheidsinstanties. De brief is in handen van Handelsblatt. Kelber noemt het gebruik van WhatsApp door Duitse overheidsdiensten 'uitgesloten'.

'Metadata doorgestuurd'

Hij wijst er onder meer op dat metadata van berichten wordt doorgestuurd naar WhatsApp en moederbedrijf Facebook. Het bedrijf zou echter ook allerlei andere informatie verzamelen over gebruikers. Denk hierbij aan de versie van het besturingssysteem en WhatsApp, het soort smartphone en de land waarin het apparaat gebruikt wordt. Dergelijke informatie kan volgens Kelber gebruikt worden om profielen te creëren van burgers.

WhatsApp zegt in een reactie tegen Handelsblatt geen metadata met Facebook te delen om profielen te creëren, Facebook-producten te verbeteren of advertenties aan te bieden. Ook benadrukt de woordvoerder van het bedrijf dat WhatsApp berichten van gebruikers niet kan inzien.

Terug naar nieuws overzicht