Thuiswerkers: Stabiele videokwaliteit cruciaal bij videomeetings
20-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Thuiswerkers: Stabiele videokwaliteit cruciaal bij videomeetings

Het aantal videogesprekken dat werkend Nederland voert is explosief toegenomen en dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zo probeert 70% van de Nederlanders haperingen te voorkomen tijdens het videobellen thuis. De thuiswerkers vinden het belangrijk om de videokwaliteit aan te kunnen passen aan de verbindings-sterkte, om op die manier zo min mogelijk verstoringen te hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope onder 1.000 Nederlanders in opdracht van Voiceworks, de Nederlandse specialist in geïntegreerde zakelijke communicatieoplossingen. Het kunnen instellen van persoonlijke bereikbaarheid vindt meer dan de helft van de Nederlanders (57%) belangrijk. Denk hierbij aan opties om wel of niet gebeld te kunnen worden op je laptop of (privé) telefoon. Dit wordt gevolgd door de mogelijkheid om met meer dan tien gebruikers virtueel te kunnen vergaderen (53%).

Balans

Het instellen van persoonlijke bereikbaarheid en een gezonde privé-werk balans hangt volgens Terry Aurik, CEO van Voiceworks, nauw met elkaar samen. “Het lijkt erop dat we het allemaal moeilijker vinden om onze laptop na 17.00 uur dicht te klappen als we thuiswerken. Ondanks dat er genoeg werkgevers zijn die hun werknemers stimuleren om op tijd te stoppen, gebeurt dit niet altijd. Probeer als werkgever daarom de mogelijkheid te bieden persoonlijke bereikbaarheid in te stellen in communicatietools. Zo bewaak je de privé-werkbalans, want medewerkers hoeven natuurlijk niet altijd bereikbaar te zijn.”

“Dan zijn er ook nog allerhande notificaties of omgevingsgeluiden die binnenkomen tijdens videomeetings waardoor je je focus kunt verliezen”, vervolgt Aurik. "Zo gaf bijvoorbeeld een ruime meerderheid (60%) in het onderzoek aan behoefte te hebben aan het filteren van achtergrondgeluiden; ook wel noise cancellation genoemd. Noise cancellation en het tijdelijk uitschakelen van je mailbox (of andere tools), kan thuiswerkers helpen focus te houden tijdens videomeetings.”

Spanningsklachten voorkomen

Volgens Aurik, is het ook belangrijk om je medewerkers aan te moedigen om slim om te gaan met de vele videomeetings, om spanningsklachten te voorkomen en geconcentreerd te kunnen blijven. “Videogesprekken zijn over het algemeen vermoeiender dan real life gesprekken, zeker als er meerdere mensen deelnemen aan de meeting. Er is ook meer afleiding omdat je jezelf en de woonkamer van je collega’s kunt zien. Wissel daarom videogesprekken en normale telefoontjes met elkaar af om niet overprikkeld te raken”, zegt Aurik.

Terug naar nieuws overzicht