Lenovo PC verkoop groeit maar datacenter business staat onder druk

20-05-2020 | door: Witold Kepinski

Lenovo PC verkoop groeit maar datacenter business staat onder druk

Lenovo heeft zijn vierde kwartaalcijfers en jaarcijfers bekend gemaakt. De omzet over het vierde kwartaal bedroeg 10,7 miljard dollar, een daling van 900 miljoen dollar, grotendeels veroorzaakt door de COVID-19 pandemie. De nettowinst kwam uit op 43 miljoen dollar, een daling van 75 miljoen dollar op jaarbasis.

Ondanks een fiscaal jaar vol macro-economische en industriële uitdagingen, haalde het bedrijf een jaaromzet van 50,7 miljard. De bruto winstgevendheid bleef sterk, met een historisch hoog inkomen vóór belastingen van 1,02 miljard dollar, een stijging van bijna 19% jaar-op-jaar. Het nettoresultaat voor het hele jaar bedroeg 665 miljoen dollar, een stijging van 12% jaar-op-jaar.

De Intelligent Devices Group (IDG) van Lenovo blijft de sterke prestaties van het bedrijf leiden. De PC and Smart Devices-groep (PCSD) liep voorop met een omzet van bijna 40 miljard dollar, een stijging van 3,6% op jaarbasis. De winstgevendheid verbeterde, met een recordinkomen vóór belastingen van 2,3 miljard dollar (meer dan 18% jaar-op-jaar) en een marktleidende en recordhoge PTI-marge van 5,9%, een stijging van 0,7 punten op jaarbasis. Het leiderschap van de algehele wereldwijde pc-markt werd uitgebreid, met een aandeel van meer dan 1 procentpunt tot 24,5% voor het volledige jaar.

De Mobile Business Group (MBG) lag op koers voor een recordjaar tot in het vierde kwartaal de primaire smartphonefabriek in Wuhan moest sluiten in verband met COVID-19. De totale omzet van MBG daalde en het verlies vóór belastingen bedroeg $43 miljoen dollar, sterk verminderd met US $96 miljoen op jaar-op-jaar. Het bedrijf bleef focussen op innovatie en betrad het premiumsegment opnieuw met de iconische opvouwbare Motorola Razr-smartphone.

Datacenter

Bij de Data Center Group (DCG) daalde de totale omzet met 8,7% op jaarbasis als gevolg van een lagere hyperscale-vraag en aanzienlijke prijsdalingen voor grondstoffen, maar de niet-hyperscale-inkomsten stegen met 5,3% jaar-op-jaar. Dit werd gedreven door een omzetgroei met dubbele cijfers in Software Defined Infrastructure (SDI), opslag, software en services. Met name de omzet uit opslag groeide jaar-op-jaar met meer dan 50%. Bovendien groeide het niet-hyperscale servervolume met 14% en de Chinese omzet met 23% op jaarbasis. Het bedrijf breidde ook zijn leidende positie in High Performance Computing uit met 173 van de 500 beste systemen wereldwijd die nu op Lenovo draaien.

Transformation businesses lieten een solide vooruitgang zien. Smart IoT-inkomsten werden bijna verviervoudigd (+ 296%) op jaarbasis dankzij augmented en virtual reality, Smart Office en Internet of Things. Smart Infrastructure groeide met 37% op jaarbasis toen Network Function Virtualization inkomsten begon te genereren. Daarnaast is de omzet van Smart Vertical meer dan verdubbeld (+ 133%) dankzij de sterke groei van Data Intelligence Business Group, slimme gezondheidszorg en onderwijsoplossingen. Software en services behaalde een record gefactureerde omzet van 3,5 miljard dollar, een stijging van 43,2% jaar-op-jaar.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware