Redactie - 23 mei 2020

Red Hat: telecom verlangt openheid

Red Hat: telecom verlangt openheid image

Een platform dat zich thuis voelt in meerdere, hybride cloudomgevingen; van server tot en met netwerkapparatuur. Zodat ontwikkelaars met dezelfde gereedschappen de beweeglijke applicaties kunnen bouwen voor moderne organisaties. Dat is mogelijk met Red Hat. Open source heeft de server bevrijd en inmiddels de volgende stap gezet: de gesloten telecomnetwerkwereld is open gebroken.

De belangstelling van netwerkaanbieders voor het open source besturingssysteem is zo’n zes jaar geleden gewekt, zegt Jens Kuehner, Manager Sales EMEA, Telco Vertical bij Red Hat. “Rond die tijd wilden zij hun netwerken virtualiseren, zoals dat eerder binnen de datacenters is gebeurd. De aanbieders van telecomapparatuur hadden wel gevirtualiseerde oplossingen, maar dat waren allemaal black boxes; apparatuur met fabriekseigen besturingssoftware. Een vendor lock-in is dan onvermijdelijk, terwijl de service providers de vrijheid willen hebben om hardware naar eigen keuze te kunnen inzetten en kosten te besparen. Met de opkomst van gevirtualiseerde netwerken hebben we een speciaal team in het leven geroepen om klanten te helpen met de aanpassing van hun netwerken. Door open source innovaties, door overnames is ons portfolio in de loop der jaren gegroeid en gebaseerd op drie pilaren: hybrid cloud infrastructure, cloud native ontwikkelwerk, en beheer en automatisering van IT-processen.”

OpenShift

Dan gaat het om Red Hat OpenShift, Red Hat OpenStack voor de inrichting van sterk schaalbare cloudinfrastuctuur, en Red Hat Ansible voor het beheer van IT-processen. “Al onze technologie draait onder Red Hat Enterprise Linux. Dit fundament is te gebruiken voor elk aspect van een netwerk: van de edge, via een al dan niet public cloud tot aan de on premise server. Daar hebben we één besturingssysteem voor; geen aparte versies.

“En dat is meteen het grote voordeel”, vult Timo Jokiaho aan. Hij is Telco Partner Technologist bij Red Hat en onderhoudt de contacten met fabrikanten van netwerkapparatuur. “Red Hat maakt open, hybrid cloud mogelijk voor organisaties. Dat betekent dat een applicatie zich kan bewegen tussen de diverse domeinen binnen een hybrid cloud omgeving, inclusief bare metal, private cloud en multi-public cloud. Het moet eenvoudig zijn een workload bijvoorbeeld naar de edge te brengen als latency een een belangrijke rol speelt voor een specifieke applicatie. Ontwikkelaars ervaren eenduidigheid omdat het platform van Red Hat een algemene laag biedt, los van de onderliggende infrastructuur. Zo kunnen zij hun energie stoppen in innovaties die de organisatie verder brengen.”

Rakuten

Bedrijven in de markt voor (mobiele) telecom diensten willen vrijheid en flexibiliteit om te werken met een leverancier naar eigen keuze. Het gebruik van open source software maakt die mogelijk. Nieuwkomer op de Japanse markt, Rakuten Mobile Network, werkt met een verscheidenheid aan leveranciers, inclusief Red Hat, om zijn gevirtualiseerd, cloud-native netwerk te bouwen. “Hierbij draaien netwerkfuncties in een virtuele omgeving op ‘algemene’ servers in plaats van op gespecialiseerde hardware met fabriekseigen software. Onze oplossingen zijn ontworpen om in elke cloud te opereren, inclusief bare metal, en samen te werken met een breed spectrum aan technologieën. Daarom zijn onze partners zo belangrijk voor ons ”, legt Jokiaho uit.

Hij vertelt dat Rakuten een flexibele, schaalbare en cloudgebaseerde telecom netwerkinfrastructuur wilde hebben om snel te kunnen voldoen aan (veranderende) consumentenwensen en tegelijkertijd de operationele kosten laag te houden. “Het netwerk is voorbereid op 5G, kan overweg met edge computing en kan razendsnel op- of afschalen als diensten daarom vragen. Rakuten heeft met Red Hat’s open hybrid cloud technologie een compleet – van de kern in een datacenter tot aan de edge – telecomnetwerk ingericht dat ook nog eens eenvoudig is te bedienen en te beheren.”

Bedrijven als Rakuten hebben Red Hat gekozen om innovatieve oplossingen te kunnen bouwen en toepassen. “Belangrijke innovaties op het gebied van netwerkinfrastructuren van de laatste tien jaar komen uit de open source koker. 5G vraagt om innovatieve toepassingen; diensten die eerder nog niet bestonden. Bestaande aanbieders van telecommunicatie moeten daarvoor hun netwerken tot op het bot aanpassen, transformeren. Terwijl een nieuwkomer als Rakuten meteen een virtueel, cloudgebaseerde netwerk kan bouwen dat klaar is voor 5G. In een open, horizontaal model kunnen dienstenaanbieders applicaties beheren en schalen binnen hun bedrijfsprocessen en de total cost of ownership verlagen, zoals onlangs is aangetoond in het onderzoek van ACG Research ‘Economic Advantages of Virtualizing the RAN in Mobile Operators’Infrastructuur’.”

Cultuur

Open source behelst per definitie een andere bedrijfscultuur; eentje van samenwerken en kennis delen. “Veel IT-projecten falen, omdat de cultuur niet toereikend was. Dat moet je niet onderschatten.” In dit licht brengt hij Red Hat Open Innovation Labs naar voren. Dit is een nieuwe manier van werken die bedrijven helpt, samen met medewerkers van Red Hat, te onderzoeken voor welke uitdagingen een organisatie staat en welke innovatieve oplossingen daar bij passen; niet alleen de technologie, maar ook de manier van werken, zoals grotere samenwerking binnen en tussen teams en open leiderschap. Niet alleen de IT-medewerkers doen aan zo’n innovatieproject mee; ook het algemeen management, personeelszaken, mensen met administratieve taken – iedereen draagt vanuit zijn discipline zijn steentje bij in een open sfeer. Er is bijvoorbeeld een Innovation Lab in Londen. “Maar we voeren dergelijke vernieuwingsprojecten ook bij klanten ter plekke uit. We zijn erg succesvol hiermee”, stelt Kuehner.

Partners

Red Hat heeft gestaag de focus vanuit de kern van IT-netwerken verbreed naar telecomnetwerken. “Wij leveren de technologie”, zegt Kuehner, “en onze partners helpen bij implementaties van specifieke oplossingen. Nauwe samenwerking met hen is bijzonder belangrijk.”

Doordat Red Hat nu ook te vinden is binnen telecomnetwerken, hebben zich nieuwe partners gemeld binnen het ecosysteem. “Wij drijven al vijfentwintig jaar op de inzet van onze partners”, voegt Jokiaho eraan toe. “Voor de implementatiepartners van telecomwerken is het nu wel anders. Voorheen hadden zij de keus uit de usual suspects; nu kunnen ze ook ineens een open source oplossing aan hun klanten aanbieden; met de bijbehorende voordelen. Er verandert veel voor hen; wij ondersteunen ze waar mogelijk. Maar de markt vraagt om snel kunnen schakelen, lage operationele kosten, samenwerking; kernbegrippen van de open source wereld.”

Door: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!