Cambridge Analytica-schandaal levert Facebook Canadese miljoenenboete op

22-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Cambridge Analytica-schandaal levert Facebook Canadese miljoenenboete op

Facebook krijgt in Canada een boete van 9 miljoen Canadese dollar, omgerekend zo'n 5,94 miljoen euro, opgelegd vanwege het Cambridge Analytica schandaal. Bij dit datalek lekte gegevens van miljoenen-gebruikers uit.

De boete is onderdeel van een schikking die Facebook treft over de omgang met persoonlijke gegevens van gebruikers tussen augustus 2012 en juni 2018. De Canadese mededingingstoezichthouder stelt dat Facebook ten onrechte data deelde met third-party ontwikkelaars.

Cambridge Analytica

De zaak draait om Cambridge Analytica, een bedrijf dat in 2018 onder vuur kwam te liggen. Het bedrijf bleek gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers te hebben gekocht via een ontwikkelaar van een quizapp. Deze app bleek ongevraagd gegevens van gebruikers te verzamelen; gebruikers hadden geen mogelijkheid de dataverzameling te stoppen.

De toezichthouder wijst erop dat dit in strijd is met de Canadese wet. Facebook zou valse of misleidende claims hebben gedaan over de wijze waarop het bedrijf de privacy van Canadese gebruikers beschermden. Het gaat hierbij om gegevens verzameld via zowel Facebook als Messenger. Facebook zegt zich niet te kunnen vinden in de conclusie van de Canadese toezichthouder. Met de schikking wil het bedrijf de zaak oplossen.

Terug naar nieuws overzicht