Rechter stelt Stichting Stop5GNL in het ongelijk
25-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Rechter stelt Stichting Stop5GNL in het ongelijk

De uitrol van 5G-netwerken in Nederland mag doorgaan. Een rechter in de rechtbank van Den Haag oordeelt dat er op dit moment geen aanleiding is om de uitrol te stoppen.

De rechter doet de uitspraak in een proces aangespannen door Stichting Stop5GNL. Deze stichting stelt dat de Nederlandse overheid te weinig onderzoek heeft gedaan naar de gezondheidsrisico's van 5G-technologie. De stichting wil de uitrol van 5G-netwerken daarom stoppen via de rechter. De rechtbank ziet echter geen aanwijzigingen dat de deskundigen waarop de Nederlandse overheid zich baseert onzorgvuldig te werk zijn gegaan. Het gaat hierbij in het specifiek om richtlijnen van ICNIRP, de Internationale Commissie voor niet-ioniserende stralingsbescherming. ICNIRP stelt dat 5G-technologie geen limieten overschrijdt en geen gezondheidsrisico's oplevert. De rechter ziet geen reden om hieraan te twijfelen.

De rechtbank concludeert dat de overheid de regelgeving naleeft en mogelijke veiligheidsrisico's van 5G afdoende onderzoekt. Indien na onderzoek blijkt dat de stralingslimieten toch worden overschreden, zegt de staat alsnog te zullen ingrijpen. De vordering van Stichting Stop5GNL zijn daarom afgewezen. De stichting moet daarnaast de proceskosten betalen.

Terug naar nieuws overzicht