Veilig werken in de cloud begint met inzicht

Jurgen Hannink, SoftwareOne

26-05-2020
Deel dit artikel:

Veilig werken in de cloud begint met inzicht

Steeds meer bedrijven stappen over van on-premise naar de cloud. De voordelen zijn groot als alles op de juiste manier is ingeregeld. Toch is vaak niet duidelijk wat wel en niet binnen de aangeschafte Office 365 licentie valt. “Organisaties gaan er vaak blindelings vanuit dat componenten als security, governance en back-up automatisch zijn geregeld door Microsoft”, zeggen Jurgen Hannink en Jeroen Engelander, Cloud Solution Specialisten bij SoftwareONE. “Afhankelijk van de gekozen licentie wordt een bepaalde service afgedekt, maar voor security en back-up is dit vaak beperkt. Cybercrime ligt dan op de loer. Wij helpen je inzicht te krijgen en adviseren over de juiste ondersteuning.”

“In een on-premise omgeving is vaak de illusie aanwezig dat je weet waar bestanden staan. Vaak zijn beveiliging en back-up maatregelen wel ingeregeld”, zegt Jeroen. “Bij het realiseren van een hybride cloud omgeving wordt de noodzaak voor inzicht alleen maar groter. We zien vaak dat er dan juist discussie ontstaat rondom security, back-up en het monitoren waar data zich bevindt. Bij een cloud omgeving is dat niet altijd duidelijk. Je kunt dan tegen problemen met dataverwerking aanlopen. Een bestand raakt zoek en is niet meer terug te halen. Of een e-mail met een vertrouwelijke attachment wordt door een derde onderschept. Veel organisaties weten niet hoe hun security, back-up en governance zijn geregeld en komen pas in actie als er iets verkeerd gaat. Het risico op hacking, phishing en dataverlies is groot en wordt alleen maar groter. Daarbij is het in het kader van de AVG belangrijk dat je data altijd wordt beveiligd en dat je kunt aantonen dat je maatregelen hebt genomen tegen bijvoorbeeld dataverlies. Wij attenderen klanten hierop en adviseren ze over de juiste technologie.”

Inzicht met Cognni Information Intelligence
Om goed advies te geven, is inzicht noodzakelijk. Jurgen: “Je moet weten welke bestanden worden gedeeld, hoe bestanden worden gedeeld en wat er in de cloud of on-premise is opgeslagen. Als je dat weet, kun je de juiste maatregelen nemen. Cognni Information Intelligence biedt daarvoor uitkomst. De scan is ontwikkeld door Cognni, voorheen Shieldox, een van de vele ISV’s met wie wij samenwerken. De intelligente tool is geïntegreerd met Office 365 en brengt de beveiligingsrisico's van remote (samen) werken direct in kaart. De resultaten geven je inzicht in alle data en mail in de cloud of on-premise. Waar staat wat, welke risico’s zijn er, welke documenten zijn vertrouwelijk, welke documenten mogen niet verloren gaan. Heb je dit inzichtelijk, dan weet je wat er nodig is en kun je de juiste vervolgstappen nemen. Ook helpt Cognni met het geven van inzicht in de juiste data-classificatie, ook handig met kijk op de AVG wetgeving”

Afbeelding1.png

Benieuwd naar de status van jouw Office 365 omgeving? SoftwareONE en Cognni bieden je tijdelijk een gratis scan zodat je gelijk kunt zien aan welke gevaren jouw organisatie wordt blootgesteld.

Veiligheid voorop
Om organisaties te helpen met de transitie naar de cloud heeft SoftwareONE een gelaagd principe ontwikkeld. Jurgen: “Allereerst kunnen we support bieden als de transitie naar de cloud is afgerond. Maar we zorgen ook voor - health monitoring - waarbij we kijken naar wat er belangrijk is voor een goede, veilige en stabiele omgeving. Daarnaast richten we ook security componenten in volgens de best practices vanuit SoftwareONE en Microsoft. En we houden de licentiekosten in de gaten middels het Pyracloud platform en de module Office 365 Analytics. Welke Office 365 applicaties gebruik je en heb je daarvoor de benodigde licenties aangeschaft?

Wordt er een nieuwe Office 365 app uitgerold, dan kijken we welke medewerkers deze applicatie gebruiken, hoe ze die gebruiken en hoe lang deze worden gebruikt.” Jeroen vult aan: “Tot slot zorgen we voor adoptie zodat jouw medewerkers succesvol met de beschikbare Office 365 applicaties aan de slag kunnen. Deze Managed dienstverlening heet 365Simple. Hiermee zorgen we er dus voor dat je veilig en effectief gebruikmaakt van de cloud. Dit alles wordt nauwlettend gevolgd door de Customer Succes Manager die de single point of contact is voor de klant. Met de Cognni Information Intelligence bouwen we verder aan deze veilige basis zodat we gezamenlijk een compleet veilige omgeving kunnen aanbieden”.

Meld je HIER aan voor het webinar op 9 juni
Heb jij de transitie gemaakt van on-premise naar de cloud of sta je aan de vooravond en wil je weten welke eventuele maatregelen je moet nemen om jouw Office 365 omgeving veilig te maken en de juiste support te ontvangen? Meld je dan aan voor het webinar ‘Office 365: de regie in handen’ op dinsdag 9 juni om 10.00 uur. Jurgen en Jeroen leggen in een uur uit welke stappen je moet nemen om een veilige, moderne werkplek te creëren en geven een demo van de Cognni scan. Het webinar wordt afgesloten met een Q&A.

TIP: zorg dat je alvast de eerste inzichten hebt verzameld met de Cognni Information Intelligence scan: https://softwareone.cognni.ai/
Wil je meer weten over de security, governance en back-up van Office 365? Neem dan contact op met Jurgen Hannink [email protected] of Jeroen Engelander [email protected]

www.softwareone.nl

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud