Arizona: Google misleidt gebruikers met dataverzameling

28-05-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Arizona: Google misleidt gebruikers met dataverzameling

De Amerikaanse staat Arizona klaagt Google aan voor 'misleidende' en 'oneerlijke' praktijken om locatiegegevens van Android-gebruikers te verzamelen. In veel gevallen zou dit zonder toestemming of medeweten van gebruikers gebeuren.

Dit maakt procureur-generaal Mark Brnovich bekend op Twitter. Arizona eist een schadevergoeding van Twitter, al is de hoogte van de dit bedrag onduidelijk. Brnovich stelt dat Twitter Android bewust zo heeft geconfigureerd dat Android-eigenaar niet altijd door hebben hoe en of hoe gegevens worden verzameld. Indien gebruikers zich proberen af te melden voor dataverzameling, zou Google hen daarnaast proberen te misleiden om toch data te verzamelen.

Een woordvoerder van Google wijst in een reactie op privacybepalingen in haar voorwaarden. De woordvoerder stelt dat de aanklacht gebaseerd lijkt te zijn op een verkeerde karakterisatie van onze diensten", zegt woordvoerder Jose Castaneda tegen The Washington Post. Castaneda wijst onder meer op privacyfeatures die ingebouwd zijn in de producten van Google en beheermogelijkheden die het bedrijf biedt voor locatiegegevens.

Terug naar nieuws overzicht