Tech bedrijven betreuren overlijden van George Floyd

Bob Swan, Intel

02-06-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Tech bedrijven betreuren overlijden van George Floyd

Diverse Amerikaanse tech bedrijven zoals Apple, AWS, Cisco en Microsoft betreuren het overlijden van de zwarte Amerikaan George Floyd nadat hij werd gearresteerd door de politie in Minneapolis op 25 mei. Hij overleed nadat een agent met zijn knie de nek van Floyd indrukte. Inmiddels heerst er wereldwijde verontwaardiging. In meer dan honderd Amerikaanse steden zijn demonstraties, protesten en rellen uitgebroken. De protesten worden veroorzaakt omdat eerder andere Afro-Amerikanen werden doodgeschoten zoals jogger Ahmaud Arbery en verpleegster Breonna Taylor.

Cisco ceo Chuck Robbins meldt dat hij gefrustreerd is door het gebrek aan actie of verandering in het Amerikaanse (rechts)systeem en beschreef de dood van Floyd als absoluut weerzinwekkend. Hij heeft het digitale Cisco Live! event daarom ook verschoven naar juni.

Apple ceo Tim Cook meldt aan werknemers dat hij de dood van Floyd omschreef als schokkend en zinloos. Verder heeft hij het over het diepgewortelde discriminatie in het Amerikaanse rechtssysteem.

Empathie

Microsoft-topman Satya Nadella vindt dat racisme veel te vaak de ervaring en realiteit in het dagelijks leven is, vooral voor de zwarte en Afro-Amerikaanse gemeenschap. "Ik weet dat het niet genoeg is om alleen empathie te hebben voor de getroffenen, voor de gemeenschappen die deze haat ervaren, uit de eerste hand, die bang zijn voor hun veiligheid en voor hun geliefden. Onze identiteit, ons hele bestaan is geworteld in het mondig maken van iedereen op de planeet. Het is dus aan ons om onze platforms en onze middelen te gebruiken om die systeemverandering te stimuleren, toch? Dat is de echte uitdaging hier. Het is niet zomaar een uitdaging van één incident, maar het zijn alle dingen die tot het incident hebben geleid die absoluut moeten veranderen."

Samenleving

Ceo Dell Technologies Michael Dell is verbolgen over wat er is gebeurd: "De moord op George Floyd is een gruweldaad. We staan allemaal in afschuw, treuren als een natie naast zijn familie en zijn gemeenschap. Om te zien hoe een man wordt gedood, eindigt een leven wreed en zinloos, dat zal me voor altijd blijven achtervolgen." Hij meldt verder: "De breuklijnen van onze samenleving worden blootgelegd. Van de verwoestende en onevenredige gevolgen van COVID-19 tot de verwoestende gevolgen van politiegeweld, de al lang bestaande raciaal onrecht in Amerika dat 400 jaar geleden begon, is onmogelijk te negeren. En de mensen die zijn genegeerd, eisen nu om gehoord te worden. We luisteren."

Gelijkheid

VMware CEO Pat Gelsinger, een diepgelovige Christen, schrijft op Twitter: "In deze tijd van grote wereldwijde ontberingen, en nog acuter binnen de zwarte gemeenschap, worden we er allemaal sterk aan herinnerd hoeveel we buren moeten zijn. Vandaag bid ik voor gelijkheid - er is geen tijd of plaats voor raciaal onrecht."

Antonio Neri, CEO van Hewlett Packard Enterprise, heeft de dood van George Floyd en de systemische onderdrukking en racisme veroordeeld zo meldt hij op LinkedIn en aan 61.600 medewerkers. Neri zei dat de gebeurtenissen van de afgelopen week moeilijk voor hem te verwerken waren. "Ik weet zeker dat je veel emoties hebt gevoeld, zoals ik - woede, ongeloof, verdriet, verdriet en frustratie over de systemische onderdrukking en racisme die nog steeds bestaan in onze samenleving', schreef hij. 'George Floyd mag niet dood zijn. Zijn leven werd ten onrechte genomen, net als het leven van Ahmaud Arbery, Breonna Taylor en te veel andere Afro-Amerikanen."

Diversiteit

IBM CEO Krishna meldt in een videoboodschap aan zijn personeel zich sterker voor diversiteit en wil het racisme aanpakken. Hij zegt de Afro-Amerikaanse werknemers binnen de gelederen van het bedrijf te ondersteunen. "Ik wil dat je weet: IBM zal racisme van welke aard dan ook niet goedkeuren, en we zijn vastbesloten discriminatie in al zijn vormen en waar dan ook te bestrijden."

Intel ceo Bob Swan zegt dat het bedrijf 1 miljoen dollar doneert aan antiracisme en sociale rechtvaardigheidsgroepen als reactie op de zinloze daden van racisme en geweld die onlangs het leven hebben gekost van Ahmaud Arbery, George Floyd en Breonna Taylor. "Zwarte levens zijn belangrijk ('Black Lives Matter'). Racisme van welke aard dan ook wordt hier bij Intel of in onze gemeenschappen niet getolereerd."

Afschuw

Amazon en zusterbedrijf AWS spreken ook hun afschuw uit. Amazon vindt dat de mishandeling van zwarte mensen in de VS moet stoppen.

Google heeft de geplande introductie van de bètaversie van het nieuwste Android 11 mobiele besturingssysteem uitgesteld vanwege de protesten en onrust in de Verenigde Staten. "We zijn verheugd om u meer te vertellen over Android 11, maar dit is niet het moment om het te vieren."

Terug naar nieuws overzicht