Wouter Hoeffnagel - 03 juni 2020

Gartner: Investeringen in cloud-gebaseerde webconferencing stijgt met 24,3%

Gartner: Investeringen in cloud-gebaseerde webconferencing stijgt met 24,3% image

De investeringen in cloud-gebaseerde webconferencing oplossingen groeit in 2020 met 24,3%. Vooral het toegenomen aantal thuiswerkers door de pandemie van COVID-19 drijft de investeringen in webconferencing op.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. Het onderzoeksbureau verwacht dat de markt in 2020 profiteert van de toenemende vraag naar webconferencing oplossingen voor het coronavirus. Deze extra vraagt neemt in 2021 echter weer af naarmate dergelijke oplossingen gemeengoed worden.

Cloud-gebaseerde conferencing

Naar verwachting investeren eindgebruikers in 2020 4,1 miljard dollar, omgerekend zo'n 3,7 miljard euro, in cloud-gebaseerde conferencing. De investeringen kwamen in 2019 nog uit op 3,3 miljard dollar (2,95 miljard euro). Cloud-gebaseerde conferencing is het op één na snelst groeiende segment in de unified communications (UC)-markt. Alleen cloud-gebaseerde telefonie groeit sneller en is in 2020 naar verwachting goed voor 16,8 miljard dollar (15 miljard euro) aan investeringen.

De investeringen in de UC-markt als geheel neemt naar verwachting met 2,7% af in 2020. Groei keert in 2021 terug voorspelt Gartner, wat vooral te danken zal zijn aan het toenemende momentum van cloudtelefonie.

Blijvende impact van COVID-19

Gartner verwacht ook dat de pandemie van COVID-19 een blijvende impact gaat hebben op de manier waarop bedrijven vergaderen. Zo voorspelt Gartner dat in 2024 nog maar een kwart van de bedrijfsvergaderingen fysiek wordt gehouden, ten opzichte van 60% vooraf aan de pandemie. Deze verschuiving zorgt ook voor meer vraag naar videoconferencing- en samenwerkingstools.

Investeringen in on-premises telefonie dalen dit jaar sterk, verwacht Gartner. De levensduur van bestaande telefoniesystemen loopt af en investeringsprioriteiten verschuiven naar de cloud. "De omarming van cloudtelefonie maakt een 'push and pull' door van concurrerende marktkrachten", licht Megan Fernandez, senior principal analyst bij Gartner, toe. "De markt als geheel wordt negatief beïnvloed door organisaties die migraties naar cloud voor de nabije toekomst op de planning hadden staan, maar nu de levensduur van legacysystemen verlengen."

Gartner wijst echter op de voordelen van cloudtelefonie, die naarmate zij zichtbaarder worden de omarming gaan stimuleren. Denk hierbij aan de flexibiliteit om een wisselend personeelsbestand te bedienen, het updaten en uitbreiden van bestaande features en integratiemogelijkheden met andere applicaties. Gartner verwacht dan ook de markt voor cloudtelefonie in 2020 met 8,9% groeit in 2021 met 17,8%.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!