Wouter Hoeffnagel - 03 juni 2020

Raspberry Pi competitie 2020 afgesloten met digitale finale

De tweede Nederlandse editie van de Raspberry Pi scholencompetitie is ten einde. In deze wedstrijd, georganiseerd door PA Consulting en House of Digital, worden jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen uitgedaagd om met de piepkleine Raspberry Pi computer een uitvinding te ontwerpen die een maatschappelijk probleem oplost. Het thema van dit jaar was Smart Cities & Mobiliteit.

Vier teams vielen in de prijzen: Smart City Water won de prijs voor meest creatieve uitvinding. De meest impactvolle uitvinding werd gepresenteerd door Smart City Signs. Team GMS won de prijs voor de meest haalbare uitvinding. De nieuwe AAA-award was voor de Smart Blind Guide.

Extra uitdagingen overwonnen

De competitie verliep dit jaar anders dan gepland: vanwege de coronacrisis werd de competitie vanaf maart voortgezet in een digitaal format. Desondanks bleven van de ruim dertig aanmeldingen zestien teams in de running voor de prijzen. Zij kregen te maken met pittige uitdagingen: samenwerken op afstand is toch net wat anders dan wanneer je samen in één ruimte bent. Toch is dit format in de geest van de competitie. “De Raspberry Pi competitie is bedoeld om jongeren enthousiast te maken voor technologie, en om ze belangrijke 21e-eeuwse vaardigheden bij te brengen”, zei Ernst Brand, public sector expert bij PA Consulting. “Dit digitale format is eigenlijk de belichaming van die insteek. Het vergt een andere manier van communiceren en van samenwerken, en de afgelopen maanden hebben uitgewezen hoe ontzettend belangrijk het is dat iedereen daar vaardig in wordt.”

De teams hebben deze uitdagingen met glans doorstaan. De presentaties werden op creatieve wijze ingevuld. Vanuit verschillende locaties of vanuit school (met mondkapje) toonden de teams hun uitvinding, waarbij gebruik werd gemaakt van diverse hulpmiddelen, zoals vooraf opgenomen filmpjes, laptop- en telefooncamera’s en PowerPoint-presentaties. Zo wisten de teams ondanks de fysieke afstand de ideeën achter hun uitvindingen succesvol te communiceren.

“De inzendingen waren allemaal van hoog niveau”, zegt Ton Paffen, programmamanager van House of Digital. De winnende teams onderscheidden zich door hun wendbaarheid. “De winnaars hebben in dit online samenwerkingsverband geweldige teamprestaties geleverd. Het toont aan hoe waardevol deze competitie is voor het onderwijs. Het leert jongeren ontzettend veel belangrijke vaardigheden.”

Hoge maatschappelijke relevantie

“Vindingrijkheid, daar gaat het vandaag om. Concepten die reizen en verblijven in een stad aangenamer en veiliger maken”, zei Herman-Jan Carmiggelt, Partner Digital Innovation & Transformation bij PA. “En met de komst van de anderhalvemetersamenleving zijn dit soort concepten belangrijker dan ooit.”

De uitvindingen hadden uiteenlopende uitgangspunten. Sommige uitvindingen waren gericht op sociale interactie en gedragsbeïnvloeding, zoals een digitaal tegelspel. Andere uitvindingen waren ingestoken vanuit hele slimme technische toepassingen. Zoals de uitvindingen van het Leo Kanner College uit Leiden, die met name uitblonken in dit technische aspect.

Van quiz naar klamme handjes

“Dit is waar het leven om draait: hard werken, goed zijn voor andere mensen en de wereld mooier maken. Jullie hebben al deze dingen gedaan in deze competitie. Ik ben trots op jullie”, zei Alan Middleton, CEO van PA Consulting, in een videoboodschap die het begin van de prijsuitreiking inluidde. Een korte quiz onder leiding van presentator Klaas van Kruistum volgde, waar wederom uit bleek hoeveel voeling de teams hadden met het thema.

Vervolgens werden de winnaars bekend gemaakt door de jury, bestaande uit Gaby Allard (lid Raad van Bestuur ROC van Amsterdam - Flevoland), Willem van Asperen (chief data scientist PA Consulting), Caecilia Groot (CTO Prinses Máxima Centrum), Peter Strikwerda (Global Head of Innovations APG Asset Management), Joost van der Made (RC Plan – Concept Design & Innovation NS), Wesley Schouwenaars (techredacteur BNR Nieuwsradio), Ger Baron (Chief Technology Officer City of Amsterdam), Anke Schlichting (Chief Technology & Transformation Officer Aegon NL, lid van directie NL), Rian van Heur (Content Director AG Connect), Karel van Gils (Lead innovation and new technology ProRail) en Marc Jansen (Head of People Data and Innovation Rabobank).

Meest haalbare uitvinding

Team GMS van de Van der Capellen Scholengemeenschap uit Zwolle ontving de prijs voor meest praktisch haalbare uitvinding met hun muts met afstandssensoren voor slechtzienden. “Het is bedacht voor een groep die het moeilijk heeft in een drukke stad”, zei jurylid Karel van Gils. “Ze hebben echt gekeken naar de invulling van de behoefte en hoe techniek hier praktisch aan bijdraagt.” Het team was blij met de prijs, zeker gezien de problemen die ze hebben overwonnen. Een van de studenten: “Ons prototype werkte in eerste instantie niet. We hebben in onze vrije tijd doorgewerkt tot we het konden oplossen.”

Bekijk de video van team GMS hier.

Meest creatieve uitvinding

Team Smart City Water van de Bredero Mavo uit Amsterdam had de meest creatieve uitvinding: een waterreservoir onder het wegdek dat in tijden van droogte het opgevangen regenwater door kan pompen naar planten en bomen. “Deze uitvinding was niet alleen een heel praktisch idee, maar legt ook de link naar een probleem waar we in de toekomst steeds vaker mee te maken kunnen hebben,” zei jurylid Gaby Allard. Het team was dolblij met de prijs. Hun geheim? Teamwork! “We hadden de taken heel goed verdeeld en goed nagedacht over wat we allemaal gingen doen”, aldus één van de teamleden.

Bekijk de video van team Smart City Water hier.

Meest impactvolle uitvinding

De uitvinding met de meeste impact binnen het thema Smart Cities & Mobiliteit was van Team Smart City Signs (Bredero Mavo): een verkeersbord dat de maximumsnelheid automatisch aanpast aan de hoeveelheid voetverkeer. “Het was ontzettend lastig om te kiezen uit zo veel inspirerende ideeën”, zei jurylid Anke Schlichting. “Maar dit verkeersbord is op meerdere manieren toepasbaar, eenvoudig te implementeren en heeft een directe impact op zowel de stad als mobiliteit.” Een van de leerlingen lichtte hun uitvinding toe: “Bij een slimme stad hoort op zijn minst dat het verkeer slim wordt geregeld.”

Bekijk de video van team Smart City Signs hier.

De AAA-award

De AAA-award, ofwel de aanmoedigingsprijs voor beste allrounders en aanstormend talent, ging naar de Smart Blind Guide (Bredero Mavo), een slimme taststok die als routebegeleider in gebouwen dient. “Dit jonge team heeft heel goed gekeken naar wat gebruikers nodig hebben, wat er al bestond op de markt en hoe ze hier iets aan konden toevoegen. Daarnaast was het een prachtig prototype waar de Raspberry Pi slim in was toegepast,” zei jurylid Joost van der Made. Volgens één van de teamleden was ook voor hen teamwerk de sleutel tot succes. “We hadden allemaal andere kwaliteiten die we konden gebruiken.”

Bekijk de video van team Smart Blind Guide hier.

'Blijf doen waar je plezier in hebt'

Tot slot sprak Olympisch medaillewinnaar Matthijs Büchli de teams bemoedigend toe. “Zorg dat je blijft doen waar je plezier in hebt. En zorg dat je een goed team hebt, want of je nu puzzelstukjes legt of ze aangeeft, je doet het met elkaar. Wat jullie doen heeft écht impact! Daar mag iedereen best trots op zijn.”

De competitie is gericht op jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen die hands-on ervaring willen opdoen met computerprogrammeren en techniek. Meer informatie over de Raspberry Pi competitie is beschikbaar op de website.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!