Niet modereren bericht Trump levert Facebook kritiek op

03-06-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Niet modereren bericht Trump levert Facebook kritiek op

Facebook ligt onder vuur vanwege zijn besluit het omstreden bericht van Donald Trump niet te modereren. Mensenrechtenorganisaties stellen dat de houding van Facebook de de Afro-Amerikaanse bevolking in de Verenigde Staten (VS) kwetst.

Verschillende mensenrechtenorganisaties zijn met Facebook in gesprek gegaan over het bericht van Trump dat 'als het plunderen begint, het schieten begint'. De Amerikaanse president reageerde hiermee op de rellen die in de VS zijn uitgebroken na de dood van George Floyd in Minneapolis. Twitter besloot het bericht van Trump te voorzien van een kritische opmerking; Facebook-topman Mark Zuckerberg besloot dat niet te doen; Zuckerberg stelt dat die in strijd is met het recht op vrije meningsuiting.

Die beslissing zorgt nu voor veel kritiek. Directeur Rashad Robinson van Color of Change meldt dat verschillende mensenrechtenorganisaties teleurgesteld zijn over het gesprek met Zuckerberg. De topman van Facebook zou niet begrijpen welke veranderingen de organisaties hopen dat Facebook doorvoert. Ook intern is kritiek op het beleid. Zo legde verschillende medewerkers eerder deze week het werk neer en eisten dat Facebook met een nieuw beleid komt voor berichten zoals het gewraakte bericht van Trump.

Terug naar nieuws overzicht