Wouter Hoeffnagel - 09 juni 2020

IBM trekt stekker uit ontwikkeling gezichtsherkenningstechologie

IBM trekt stekker uit ontwikkeling gezichtsherkenningstechologie image

IBM staakt de ontwikkeling en levering van gezichtsherkenningstechnologie. De technologie wordt volgens IBM onder meer gebruikt voor massasurveillance en etnisch profileren. Het bedrijf zegt dergelijk gebruik van zijn technologie af te keuren.

Dit meldt Arvind Krishna (foto), bestuursvoorzitter van IBM, in een brief aan het Amerikaanse congres. AI is volgens Krishna een krachtige tool die autoriteiten kan helpen burgers veilig te houden. Aanbieders van dergelijke technologie moeten volgens de bestuursvoorzitter van IBM zeker stellen dat AI wordt getest op vooroordelen, zeker indien het wordt gebruikt voor rechtshandhaving.

Met zijn besluit hoopt IBM een discussie aan te wakkeren over het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie door autoriteiten. Eerder lag het Amerikaanse bedrijf Clearview AI onder vuur. Dit bedrijf verzamelt afbeeldingen van social media gebruikers om een database met gezichten te creëren. Met behulp van deze database en de software van Clearview AI kunnen autoriteiten de identiteit van personen vaststellen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!