Wouter Hoeffnagel - 09 juni 2020

Lek in Infectieradar RIVM niet misbruikt

Het lek in de Infectieradar van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is niet misbruikt door derden. Dit meldt het RIVM.

Zaterdag is een lek gevonden in de Infectieradar, waarin deelnemers iedere week op een formulier hun klachten invullen. Dit formulier bleek niet beveiligd, waardoor privacygevoelige informatie ook voor derden opvraagbaar was. Zo konden onder meer antwoorden op vragen van de vragenlijst worden ingezien.

Niet ingezien door derden

Het lek is gevonden door NOS en beveiligingsexpert Tom Wolters. Zij openden om het lek te testen in totaal 49 formulieren, zonder hierbij gegevens in te zien. De deelnemers van deze formulieren zijn hiervan op de hoogte gesteld. Het RIVM meldt dat nu dat alleen de NOS en Wolters toegang hebben verkregen tot de formulieren van anderen.

Het beveiligingslek is inmiddels gedicht. Nadat melding van het lek is gemaakt zijn de vragenlijsten tijdelijk offline gehaald en is een update doorgevoerd. De vernieuwde versie wordt momenteel getest en is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!