Witold Kepinski - 10 juni 2020

Open Compute Project toepassingen steeds meer in trek

Open Compute Project toepassingen steeds meer in trek image

De wereldwijde inkomsten uit de infrastructuurmarkt voor Open Compute Project (OCP) bedragen in 2024 ruim 33,8 miljard dollar. De groei op jaarbasis vertraagt in 2020 licht als gevolg van strategieën voor kapitaalbehoud tijdens de Covid-19-situatie. De markt voor OCP-computing en opslaginfrastructuur bereikt echter naar verwachting een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 16,6% over de prognoseperiode 2020-2024.

Dit voorspelt onderzoeksbureau IDC. De prognose gaat uit van een snel herstel voor deze markt in 2021-2022, gevoed door een sterk wereldwijd economisch herstel. Een langdurige crisis en economische onzekerheid kunnen het herstel van de markt echter tot ver na 2021 vertragen, waarschuwt IDC. Investeringen in en door clouddienstverleners domineren in deze periode naar verwachting de infrastructuurinvesteringen.

Open community voor hardwaretechnologie

Het Open Compute Project (OCP) is in 2011 opgericht als een open community. De community richt zich op het ontwerpen van hardwaretechnologie om de groeiende eisen aan computerinfrastructuur efficiënt te ondersteunen voor grote datacenteroperators, ook wel hyperscalers genoemd. Open Compute-standaarden worden nu ondersteund door partijen zoals Facebook, Microsoft, LinkedIn, Alibaba, Baidu, Tencent en Rackspace. De OCP moedigt infrastructuurleveranciers, hyperscalers, cloudserviceproviders, systeemintegrators en leveranciers van componenten de samenwerking aan te gaan rondom nieuwe innovaties, specificaties en initiatieven in verschillende hoofdcategorieën.

"Door de innovaties en ontwerpen binnen de gemeenschap te openen en te delen, gelooft IDC dat OCP één van de belangrijkste indicatoren zal zijn voor de innovatie en ontwikkeling van datacenterinfrastructuur. Vooral onder hyperscalers en cloudserviceproviders", aldus Sebastian Lagana, onderzoeksmanager, Infrastructure Systems , Platforms en technologieën bij IDC.

Kuba Stolarski , onderzoeksdirecteur, Infrastructure Systems, Platforms and Technologies bij IDC: "IDC voorziet een grote groei in de hoeveelheid data die wereldwijd wordt gegenereerd, verzonden en opgeslagen. Veel van deze data stromen in en uit de cloud en worden opgeslagen in hyperscale clouddatacenters, waardoor de vraag naar infrastructuur wordt gestimuleerd." 

OCP-technologie per segment

Het computersegment blijft de komende vijf jaar de belangrijkste motor van de totale OCP-infrastructuuropbrengsten en is goed voor ongeveer 83% van de totale markt. Ondanks dat compute een veel groter deel van de markt is, laat het segment naar verwachting een groei zien die vergelijkbaar is met opslag tot 2024. De compute- en opslagsegmenten worden als volgt gedefinieerd:

  • Compute (rekenkracht): de uitgaven voor computerplatforms (servers inclusief accelerators en interconnects) groeien naar schatting met een CAGR van vijf jaar van 16,2% tot $ 28,07 miljard. Dit segment bevat extern accelerators, ook wel JBOG's (GPU's) en JBOF's (FPGA's) genoemd.
  • Storage: de uitgaven voor opslag groeien naar schatting met een CAGR van vijf jaar van 18,5% tot $ 5,73 miljard. Het gaat hierbij in het specifiek om servergebaseerde platforms en extern aangesloten platforms en systemen. Extern aangesloten platforms staan ook bekend als JBOF's (Flash) en JBOD's (HDD's).

Uitgaven van leden en niet-leden stijgen

OCP Board Member-aankopen vormen het grootste deel van de OCP-infrastructuurmarkt en groeien naar verwachting tot 14,8% CAGR in 2024. Zij maken in dit jaar iets minder dan 75% van de totale markt uit. Omgekeerd stijgen de uitgaven van niet-leden naar verwachting met een CAGR voor vijf jaar van 23,2% en neemt het aandeel van de OCP-infrastructuurmarkt in die periode met iets meer dan 600 basispunten toe.

Als we kijken naar het type eindgebruiker vertegenwoordigen hyperscalers het grootste deel van de markt met iets meer dan 78% in 2019. Dit aandeel groeit naar verwachting met 14,2% CAGR tot 2024, hoewel dit naar verwachting leidt tot erosie van het totale aandeel. Omgekeerd nemen niet-hyperscaler-aankopen in dezelfde periode naar verwachting met 23,8% toe, waardoor het marktaandeel van deze groep met ongeveer 650 basispunten stijgt in de periode van 2019 tot 2024.

Het IDC-rapport, Worldwide Open Compute Project (Compute and Storage) Infrastructure Forecast, 2020–2024 (Doc # US46344320), biedt een overzicht van de markt voor computer- en opslaginfrastructuur op basis van specificaties die deel uitmaken van het Open Compute Project. Dit omvat OCP-geaccepteerde en OCP-geïnspireerde hardware. Deze prognose is de eerste iteratie voor deze markt en vormt de basis voor daaropvolgend onderzoek naar opkomende technologieën, architectonische benaderingen en use cases. Het is gebaseerd op bestaande IDC-prognoses voor servers (rekenkracht), externe opslagsystemen en infrastructuursoftware en heeft daarom gevolgen voor verschillende segmenten van de datacenterinfrastructuurmarkt.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!