Axis introduceert software voor betere verkeersveiligheid
11-06-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Axis introduceert software voor betere verkeersveiligheid

Axis Communications introduceert met AXIS Parking Violation Detection een oplossing voor het detecteren van parkeerovertredingen in steden en privé-parkeergelegenheden. Netwerkcamera’s uitgerust met deze nieuwe analytics-software kunnen een volledige straat of meerdere verkeersstroken controleren over afstanden tot 100 meter per camera. Daarnaast versturen ze automatisch een melding wanneer er sprake is van een overtreding.

Volgens het CBS telde Nederland begin 2020 bijna 8,7 miljoen personenauto’s, waaronder een miljoen bedrijfsauto’s en -busjes. Hiermee groeit het aantal voertuigen sterker dan de bevolking van 18 jaar en ouder. Dit betekent dat het steeds drukker wordt op de weg en dat vooral in steden foutief of illegaal geparkeerde voertuigen al snel belangrijke toegangswegen, fietspaden of voetpaden kunnen blokkeren, waardoor de verkeersdoorstroming wordt belemmerd of tot stilstand komt.

Verkeersopstoppingen- en verstoringen voorkomen
Slimme netwerkcamera’s met de AXIS Parking Violation Detection-software maken het mogelijk om knelpunten in het verkeer direct aan te pakken. De software detecteert automatisch parkeerovertredingen en verstuurt een melding naar de operator als het een potentiële overtreding waarneemt. Op deze manier kunnen politie of parkeerwachters direct actie ondernemen, bijvoorbeeld door een voertuig te laten wegslepen of te bekeuren. Dit voorkomt lange verkeersopstoppingen en -verstoringen.

Gegevensverwerking op de camera
Door het gebruik van verschillende beeldlagen ('on-image overlays') kan eenvoudig worden gecontroleerd of er daadwerkelijk sprake is van een overtreding. Met een PTZ (Pan, Tilt, Zoom)-camera kan de operator inzoomen om de overtreding visueel te verifiëren en indien nodig aanvullende details vastleggen. Ook is het mogelijk om met privacy maskering delen van het beeld te selecteren om weergave en opname hiervan te blokkeren, zoals een privéterrein. Omdat de gegevensverwerking op de camera plaatsvindt (‘on the edge)’, is AXIS Parking Violation Detection kostenefficiënt en schaalbaar. Deze aanpak verlaagt tevens het opslag- en netwerkverbruik, de systeemkosten en vermindert de complexiteit.

Onderdeel van een slimme stad
“Deze intelligente oplossing helpt niet alleen files en ongevallen te voorkomen, maar kan ook het rijgedrag op de lange termijn veranderen”, zegt Jeroen Kouwenhoven, Eco System Manager Enterprise Solutions bij Axis. “Een betere verkeersdoorstroming zorgt immers voor minder gestreste weggebruikers en maakt steden leefbaarder. De technologie is daarnaast erg flexibel en voor steden eenvoudig te integreren in de bestaande netwerkinfrastructuur. Slimme, verbonden steden zijn de toekomst en met AXIS Parking Violation Detection bieden we een nieuwe oplossing die hieraan kan bijdragen.”

Terug naar nieuws overzicht