Redactie - 18 juni 2020

RapidCenter produceert omgebouwde snorkelmaskers voor zorg met HP Multi Jet Fusion printer

RapidCenter produceerde in de strijd tegen de COVID-19-pandemie 3D-onderdelen voor 400 omgebouwde snorkelmaskers met HP’s Multi Jet Fusion printers. De maskers kunnen helpen het wereldwijde tekort aan beschermingsmiddelen te overbruggen en de veiligheid voor zorgpersoneel te waarborgen. Met nog altijd honderden coronapatiënten in ziekenhuizen blijft goede bescherming voor zorgprofessionals essentieel. Drie Nederlandse ziekenhuizen bestelden al de maskers met ventilatortje en filter, waarmee verbruik van de schaarse FFP2-mondkapjes wordt bespaard.

De productie van 3D-onderdelen door RapidCenter is onderdeel van het Air-Wave.org project, waarin een consortium van bedrijven, technische universiteiten en anesthesisten op non-profit basis herbruikbare gezichtsmaskers ontwikkelden: de Air-Wave.org Protector. Dit gezichtsmasker is een combinatie van een snorkelmasker, gekoppeld aan een filterset voor medisch gebruik, en een luchtpomp met een innovatief ontwikkeld 3D-geprint verbindingsstuk. Alle uitgevoerde onderzoeken wijzen uit dat de omgebouwde snorkelmaskers oplossing een comfortabele en betere bescherming biedt dan de veelgebruikte FFP2-maskers.

Floris Stam, directeur bij RapidCenter: “Wij zijn blij dat wij met onze inspanningen een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de crisis en zijn iedereen die heeft meegewerkt aan dit gezamenlijke project zeer dankbaar. Zolang als nodig blijven wij ons inzetten om met 3D printen de schaarste aan beschermingsmiddelen te overbruggen.”

3D printen met HP Multi Jet Fusion printers

Voor het Air-Wave.org project koos het consortium voor de HP Multi Jet Fusion printers om de verschillende onderdelen te vervaardigen. Met de HP Jet Fusion 4210 kan RapidCenter hoogwaardige eindonderdelen printen die zonder dure nabewerking kunnen worden gebruikt. De reden voor het gebruik van HP’s Multi Jet Fusion technologie was de wens een duurzamer en robuuster eindproduct te creëren.

Dankzij het gebruik van 3D print ervaart het consortium een enorme ontwerpvrijheid en kunnen ze de productie van eindonderdelen verder verhogen. Het lokaal printen van de onderdelen is voordelig: de snelle schakeling en levering besparen doorlooptijd, wat zorgt voor eerdere validatie van producten. Bovendien zijn er door een vermindering in transport minder transportkosten en is de ecologische voetafdruk kleiner. Daarnaast kunnen de 3D-onderdelen worden gemaakt zonder minimale bestelhoeveelheden. Zo kan er worden besteld wanneer nodig en hoeft er geen voorraad te worden aangelegd.

2.100 onderdelen geproduceerd in twee weken tijd

Omdat RapidCenter beschikt over de capaciteit om snel te kunnen opschalen, beschikt het bedrijf over twee identieke 3D Multi Jet Fusion printers. Het bedrijf produceerde recentelijk 2100 onderdelen binnen twee weken.

Lees hier verder voor meer informatie en bekijk de video voor het 3D printproces.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!