Rackspace: Wij willen voor klanten de multicloud journey succesvol laten verlopen

Bert Stam

19-06-2020 | door: Floris Hulshoff Pol
Deel dit artikel:

Rackspace: Wij willen voor klanten de multicloud journey succesvol laten verlopen

Rackspace heeft zich ontwikkeld tot een specialist die bedrijven compleet ondersteunt met de stap naar de multicloud. Wij spraken hierover, en over de ontwikkelingen binnen de Nordics-regio, waar de Benelux toe behoort, met de recent tot General Manager Northern Europe benoemde Bert Stam.

Rackspace in groot geworden als leverancier van managed hosting-diensten. Toch heeft de specialist zich steeds meer toegelegd op het ondersteunen van bedrijven met hun adoptie van een toekomstbestendige multicloudstrategie. Bert Stam: “Wij zien bedrijven steeds vaker kijken en ook migreren naar een multicloudomgeving; een gemengd landschap van verschillende infrastructuren; on-premise, in onze Rackspace-datacenters of in de cloudomgeving van één van de drie grote cloudspelers AWS, Microsoft Azure en Google Cloud.”

Multicloud is én enabeler én driver
Volgens Stam wordt deze migratie veroorzaakt door enerzijds de behoefte van bedrijven om zowel technologieën te gebruiken die aansluiten bij cloud-native applicaties, als bij de meer traditionele applicaties die zich in de eigen of externe datacenters bevinden.

Verder speelt natuurlijk ook de veelgenoemde digitale transitie een rol. “Bedrijven bieden steeds vaker hun complete dienstverlening of onderdelen daarvan volledig online aan. Of zij willen nieuwe technologie gebruiken om nieuwe zakelijke mogelijkheden te ontdekken en benutten. De diensten en technologie van de genoemde hyperscalers sluiten daarbij aan. Maar er ontstaan ook bedrijven, zoals bijvoorbeeld in de fintech, die de multicloud gebruiken om de gevestigde orde uit te dagen. Kortom; de multicloud is én ‘enabeler’ én soms ook een ‘driver’ om die online push te bewerkstelligen”, zo geeft Stam aan.

“Voor Rackspace was daarom de keus om klanten te begeleiden bij hun multicloudstrategie snel gemaakt. We willen voor hen een partner zijn om deze ‘multicloud journey’ succesvol te laten verlopen.”

Strategie Rackspace
Rackspace heeft voor de multicloud een strategie ontwikkeld die zich vooral richt op het aanbieden van diensten boven op de infrastructuur van de drie grote cloud hyperscalers AWS, Azure en Google Cloud. Vooral de diensten voor AWS zijn belangrijk. Stam geeft aan dat de samenwerking met Azure iets lastiger is. Dit komt vooral doordat Microsoft zelf een groot partner-ecosysteem heeft, waardoor het voor Rackspace wat lastiger is om te concurreren. Naast de drie hyperscalers ondersteunt de multicloudspecialist ook de cloudomgevingen en -platforms van veelgevraagde applicaties, zoals bijvoorbeeld Salesforce, Oracle of SAP.

“Wij willen hiervoor enerzijds de beste ondersteuning of ‘de fanatical experience’ leveren”, geeft Bert Stam aan. “We willen onze klanten de maximale ondersteuning leveren waarvoor ze betalen, op schaal en wereldwijd. Anderzijds willen we hen ook de beste ‘technology of choice’ bieden. Hierbij ondersteunen we, eveneens op schaal en wereldwijd, de beste infrastructuur stack voor onze klanten of verschillende stacks door elkaar heen.”

Bezint eer ge begint
Meer concreet betekent dit aandacht voor ‘Professional Services’ of adviesdiensten rondom de adoptie en het verdere gebruik van multicloud. ”Het zijn eigenlijk meer projecten die we met klanten uitvoeren, dan dat het managed services zijn. Bij klanten die met de multicloud willen beginnen, hanteren we vaak het gezegde ‘bezint eer ge begint’. We helpen hen zich af te vragen wat een overstap naar een multicloudomgeving precies voor hen inhoudt en welke impact dit heeft op de bedrijfsvoering.”

“Daarnaast helpen we uit te zoeken welke applicaties naar een public cloudomgeving kunnen gaan of welke moeten worden ‘omgebouwd’ om beter in een public cloud te kunnen werken. Natuurlijk helpen we ze ook bij de migratie van de oude naar de nieuwe omgeving en, in een later stadium, bij alle innovatie en vernieuwing die zij dan kunnen uitvoeren. Dit omdat hyperscalers niet stil blijven zitten in het ontwikkelen van nieuwe technologie.”

Managed services
Als de klanten van Rackspace zich eenmaal in de multicloud bevinden, komen de managed services naar voren. “Denk aan beheerde diensten voor de verschillende infrastructuur-stacks, maar ook voor specifieke diensten. Bijvoorbeeld beheerde securitydiensten als Security-s-a-Service, NOC-dienstverlening of diensten rondom AI en machine learning om de mogelijkheden van data meer te benutten. Daarnaast hebben we ook managed services rondom compliance en governance.”

Service blocks
Om bedrijven nog gerichter te helpen, voegt Rackspace de Professional en Managed Services samen in ‘service blocks’. Dit zijn gecombineerde pakketten met advies- en beheerde diensten rondom het infrastructuuraanbod van de multicloudaanbieders, SaaS-oplossingen van diverse leveranciers of verticale markten. Klanten worden op deze manier zo goed mogelijk ondersteund voor hun situatie.

Geen resellers
Opvallend genoeg is bij de Rackspace-strategie geen rol weggelegd voor resellers. “Wij hebben natuurlijk een hele hechte relatie met de drie hyperscalers om gezamenlijk de markt te bewerken en mogelijkheden te zoeken. Wij resellen ook hun infrastructuur met daarop onze diensten. In tegenstelling tot hard- en softwareproducten is een complexe cloudadoptie lastig om via resellers aan te bieden.

In drie jaar verdubbelen
Onlangs is Bert Stam benoemd tot General Manager Northern Europe. Deze regio omvat naast de Benelux ook de Scandinavische landen. “Concreet wil ik de omzet van Rackspace in deze regio de komende drie jaar verdubbelen. Onder ander door meer aandacht voor middelgrote tot grotere bedrijven. Hier valt nog heel wat terrein te winnen. We willen ons eerst richten op kleine projecten en later opschalen.”

Lokale opschaling en samenwerking
“Ik wil ervoor zorgen dat de lokale aanwezigheid verder wordt uitgebreid. Geheel in lijn met de EMEA-strategie vanuit ons hoofdkantoor gevestigd in de Verenigde Staten. Ik wil vooral de lokale aanwezigheid in de Scandinavische landen verder uitbreiden en denk aan het openen van een extra verkoopkantoor.”

“Ook meer samenwerking met technologiepartners staat op de lijst. Zoals op het gebied van machine learning, of voor dataservices, of voor e-commerce, of partners die helpen met het ondersteunen van cloud-native applicaties of ‘refactoring’ van applicaties.”

Meer cloud-native technologie
Rackspace heeft hiervoor vorig jaar de consultancy- en managed servicespecialist Onica overgenomen. Bert Stam verwacht de kennis en technologie van dit bedrijf binnen enkele maanden te integreren binnen de huidige dienstverlening. Hij verwacht ook zelf lokaal en binnen de EMEA-regio op zoek te gaan naar dit soort partners of overnames te plegen.

“De cloudwereld is zo dynamisch en veel wordt geautomatiseerd. Applicaties moeten dit aankunnen. Dit is het geval bij cloud-native applicaties en deze geven managed services een compleet nieuwe wending. Dat is de toekomst van IT. Wij investeren om deze expertise binnenshuis te ontwikkelen, maar met een overname gaat het veel sneller”, zo besluit Stam.

Auteur: Floris Hulshoff Pol

Terug naar nieuws overzicht
Cloud