Wouter Hoeffnagel - 22 juni 2020

Eric Schmidt: Huawei vormt gevaar voor nationale veiligheid

Huawei vormt een gevaar voor de nationale veiligheid en heeft zich eerder schuldig gemaakt aan 'onacceptabel handelen'. Dit zegt voormalig CEO en bestuursvoorzitter van Google Eric Schmidt tegen de BBC. Schmidt stelt echter dat het Westen juist zo moeten concurreren met China en diens technologie, in plaats van deze strijd uit de weg te gaan.

Schmidt is lid van de Defense Innovation Board het Amerikaanse Pentagon. "Het staat buiten kijf dat Huawei betrokken is geweest bij praktijken die niet acceptabel zijn wat betreft nationale veiligheid", zegt Schmidt in een documentaire van BBC Radio 4. Ook stelt Schmidt dat informatie vanaf Huawei routers uiteindelijk in handen zijn gevallen van de Chinese staat. Hoe dit kon gebeuren is niet duidelijk, maar dat dit is gebeurd staat volgens Schmidt vast.

'Bewijsmateriaal ontbreekt'

Huawei wordt al langer door de Verenigde Staten (VS) gezien als een gevaar voor de nationale veiligheid; de Amerikanen beschuldigen het bedrijf van spionage in opdracht van de Chinese staat. Huawei en de Chinese overheid ontkennen dit. Beide partijen wijzen hierbij erop dat bewijsmateriaal voor de aantijgingen ontbreekt.

Ook ditmaal wijst Huawei hierop. "De aantijgingen door Eric Schmidt, die nu voor de Amerikaanse overheid werkt, zijn simpelweg niet waar en net als aantijgingen uit het verleden niet onderbouwd met bewijsmateriaal", zegt Victor Zhang van de Britse tak van Huawei zegt tegen de BBC. "Huawei is onafhankelijk van iedere overheid, inclusief de Chinese overheid." Zhang voegt toe: "Waar we het wel over eens zijn - en dat is iets dat we altijd gezegd hebben - is dat het toepassen van wereldwijde standaarden voor innovatie zorgt, concurrentie waarborgt en iedereen voordeel oplevert."

'Extreem belangrijk dat we keuzes hebben'

Ook noemt Schmidt het 'extreem belangrijk dat we keuzes hebben'. De beste manier om met Huawei om te gaan is volgens de voormalig Google-topman het op de markt brengen van een goed product dat met die van Huawei kan concurreren. Schmidt wijst hierbij op vooroordelen over China. Als voorbeeld noemt hij het vooroordeel dat China goed is in het kopiëren van technologie, maar zelf niets nieuws ontwikkeld. Van deze vooroordelen moeten we volgens Schmidt af.

"De Chinezen zijn net zo goed of misschien zelfs beter op het gebied van onderzoek en innovatie als het westen", aldus Schmidt. "Zij investeren veel geld. Zij pakken het echter anders aan; het is staats-gestuurd op een wijze die anders is dan in het westen. Wij moeten onze zaken op orde krijgen om te kunnen concurreren."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!