Securitymarkt profiteert van COVID-19 crisis

25-06-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Securitymarkt profiteert van COVID-19 crisis

De wereldwijde cybersecuritymarkt is in het eerste kwartaal van 2020 met 9,7% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De sector profiteert van de coronacrisis, waardoor veel werknemers gedwongen thuis moeten werken. Om dit in veilige banen te leiden investeren bedrijven extra in cybersecurity.

Dit blijkt uit cijfers van Canalys. In totaal is 10,4 miljard dollar geïnvesteerd in beveiligingsoplossingen. Denk hierbij aan netwerkbeveiliging, endpoint beveiliging, web- en e-mailbeveiliging, databeveiliging en vulnerability & security analytics. Cisco is marktleider met een marktaandeel van 9,1%. Palo Alto Networks volgt met 7,8%. Fortinet is de op twee na grootste spelers met 5,9% marktaandeel. Check Point (5,4%) en Symantec (4,7%) ronden de top vijf af.

Economische tegenwind

Als we kijken naar de toekomst verwacht Canalys dat de groei onder druk komt te staan door de economische tegenwind. Het onderzoeksbureau verwacht dat bedrijven in de komende twaalf maanden geplande investeringen in cybersecurity reduceren of volledig schrappen.

De verkoop van endpoint security is met 16,9% gestegen. Het segment is nu goed voor 15,4% van de totale securitymarkt. Canalys verwacht dat deze groei in het tweede kwartaal doorzet nu in verschillende landen lockdownmaatregelen van kracht blijven. Netwerkbeveiliging groeide in dezelfde periode met 'slechts' 4%. Dit is vooral te wijten aan problemen in de leveranciersketen waardoor hardwaretoepassingen moeilijk leverbaar waren. Daarnaast hebben veel bedrijven hun securitycapaciteit vergroot door bestaande licenties uit te breiden, en niet zo zeer door nieuwe technologie of infrastructuur aan te schaffen. Web- en e-mailbeveiliging is met 13,8% gegroeid.

Gratis licenties en proefversies

Canalys wijst erop dat veel leveranciers snel hebben ingespeeld op de COVID-19 crisis om hen te helpen werknemers veilig te laten thuiswerken. Zo stelde Cisco gratis licenties beschikbaar voor zijn Umbrella, Duo Security and AnyConnect Secure Mobility Client producten. Ook hebben verschillende partijen waaronder Cisco en Palo Alto Networks financiële ondersteuning geïntroduceerd, zoals uitgestelde betalingstermijnen. Ook stelde Palo Alto Networks gratis proefversies beschikbaar van AppSec, IPS en SecIntel.

Bitdefender richtte zich met 12 maanden gratis toegang op zorgorganisaties. Kaspersky maakte op zijn beurt zijn Endpoint Securityproducten en Hybrid Cloud Security gratis beschikbaar voor de zorg. Trend Micro leverde zijn Maximum Security product zes maanden gratis aan werknemers die op hun eigen apparaat werken. McAfee biedt licenties met een korte looptijd van drie maanden voor zijn endpoint, DLP, Unified Cloud Edge en CASB producten.

canalys-security-q1-2020-600breed.png

Terug naar nieuws overzicht
Security