Wouter Hoeffnagel - 25 juni 2020

ACM gaat optreden tegen nepreviews, neplikes en nepvolgers

ACM gaat optreden tegen nepreviews, neplikes en nepvolgers image

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat optreden tegen de handel in nepreviews, neplikes en nepvolgers. Niet alleen verkopers worden aangepakt, maar ook partijen die nepreviews, neplikes en nepvolger aanschaffen.

Dergelijke misleidende beoordelingen worden gebruikt om consumenten te beïnvloeden op social media en andere online diensten zoals webshops en online marktplaatsen. De toezichthouder noemt het van groot belang dat consumenten goede informatie krijgen op basis waarvan zij beslissen of zij een product of dienst aanschaffen. De ACM gaat daarom optreden tegen partijen die misleidende beoordelingen online aanbieden, maar ook tegen partijen die hiervan gebruik maken.

Consumenvertrouwen beschadigd

Edwin van Houten, directeur consumenten van de ACM: “Het bewust inzetten van nepreviews, neplikes en nepvolgers schaadt het vertrouwen van consumenten in het internet als marktplaats. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de informatie die zij online aantreffen en hun aankoop daarop baseren. Bovendien kan het gebruik van misleidende beoordelingen leiden tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven. Daarom treden wij hiertegen op.”

De schade voor online adverteerders door 'nep influencer marketing' wordt wereldwijd geschat op zeker 1,2 miljard euro. Dit staat los van de schade aan het consumentenvertrouwen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!