Vluchtelingenvrouwen aan het werk dankzij samenwerking Adecco en She Matters

Vluchtelingenvrouwen aan het werk dankzij samenwerking Adecco en She Matters

29-06-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Vluchtelingenvrouwen aan het werk dankzij samenwerking Adecco en She Matters

She Matters zet zich in voor gevluchte vrouwen die weer aan het werk willen. De stichting stelt zichzelf als doel om hoogopgeleide vluchtelingenvrouwen te introduceren in het Nederlandse bedrijfsleven. Om dit voor elkaar te krijgen slaan She Matters en de Adecco Group de handen ineen. Beide partijen vinden namelijk dat iedereen een eerlijke kans verdient op de arbeidsmarkt en zijn ervan overtuigd dat ook vluchtelingenvrouwen van grote waarde kunnen zijn binnen het Nederlandse bedrijfsleven.

She Matters bestaat sinds 2018 en stelt zichzelf als missie om hoogopgeleide vluchtelingenvrouwen aan het werk te helpen in het Nederlandse bedrijfsleven. She Matters bemiddelt vrouwen naar een baan in onder andere IT, architectuur, engineering en business support. De stichting helpt vrouwen een bestaan op te bouwen in Nederland, zowel op economisch als sociaal vlak. Volgens de stichting is dit hard nodig omdat slechts 11% van de nieuwkomers in Nederland na 2,5 jaar een baan heeft gevonden. "Eeuwig zonde", vindt Yvette van Dijk van Adecco. "Dit talent is juist zo hard nodig op de Nederlandse arbeidsmarkt, zeker ook gezien de krapte binnen de specialistische beroepen die deze vrouwen uitoefenen."

Diversiteit en inclusiviteit

Christina Moreno van She Matters ziet veel hoger opgeleide en ervaren vrouwen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen. "Ondanks hun verleden en soms zelfs traumatische vluchten, kunnen deze vrouwen echt iets betekenen op de Nederlandse arbeidsmarkt en zorgen zij voor de diversiteit en inclusiviteit wat in het bedrijfsleven zo hard nodig is. Juist vanwege hun verleden zijn ze extra gemotiveerd om weer aan het werk te gaan en pakken ze alle kansen voor de toekomst met beide handen aan", zegt Moreno.

She Matters en de Adecco Group gaan nu samen de uitdaging aan om de stap naar de Nederlandse arbeidsmarkt kleiner te maken voor vluchtelingenvrouwen. De HR-dienstverlener heeft als doel om bedrijven te helpen hun ambities te realiseren waar het gaat om het diversiteitsbeleid. Van Dijk: "We zien veel bedrijven met een quota op het bemiddelen van mensen uit minderheidsgroeperingen, maar een ambitie hebben en deze daadwerkelijk uitvoeren zijn twee verschillende dingen. Hier willen wij samen met She Matters een actieve rol in spelen."

Samenwerking

Beide partijen zijn momenteel bezig om de samenwerking op te starten, zodat de eerste match in het bedrijfsleven snel gemaakt kan worden. Moreno: "Adecco’s bijdrage aan de arbeidsmarktintegratie van vluchtelingen overtuigde ons ervan dat onze samenwerking directe impact zal hebben op de levens van de vrouwen die wij steunen. Wij geloven heel erg in de ambitie van Adecco om de toekomst te laten werken voor iedereen."

Terug naar nieuws overzicht