TNO lanceert 5G test netwerk

30-06-2020 | door: Witold Kepinski

TNO lanceert 5G test netwerk

Een van de eerste volwaardige 5G-testnetwerken in Europa is gelanceerd door TNO. Dit volwaardige testnetwerk biedt meer mogelijkheden dan de huidige commercieel beschikbare 5G-netwerken. De faciliteit stelt TNO in staat om de innovatieambities van de telecom-industrie en verticale sectoren te ondersteunen met behulp van 5G en andere toekomstige generaties netwerktechnologie.

Een grafisch beeld van een vrouw die een beeltenis van een 5G telefoon in haar hand houdt. TNO's 5G-testnetwerk is een volwaardig 5G netwerk, wat betekent dat alle individuele onderdelen van het netwerk 5G ondersteunen. Dit is meer geavanceerd dan de huidige commercieel beschikbare 5G-netwerken. Deze maken nu nog gebruik van een mix van 4G en 5G-componenten.

Het nieuwe 5G-netwerk van TNO maakt het mogelijk om de meest geavanceerde toepassingen te testen, zoals AR/VR, hoge snelheid videoverbindingen, zelfrijdende auto's en drones voor industriële toepassingen. Via een officiële Nederlandse testlicentie kan het netwerk nu al gebruik maken van de 3,5 GHz-band. Hierdoor haalt het testnetwerk 10 keer de snelheid van 4G-netwerken en heeft het netwerk slechts een vertraging van 10 ms. "De hoge prestaties en geavanceerde mogelijkheden van dit netwerk stellen TNO in staat om de innovatieambities van de telecom-industrie en verticale sectoren te ondersteunen. Door onze partners nu al in staat te stellen te werken met experimentele toekomstige netwerktechnologie, kunnen zij commercieel beschikbare technieken een stap voor blijven", zegt Jose Almodovar, TNO senior R&D-consultant en 3GPP SA1-voorzitter.

TNO's 5G-testnetwerk is een volwaardig 5G netwerk, wat betekent dat alle individuele onderdelen van het netwerk 5G ondersteunen. Dit is meer geavanceerd dan de huidige commercieel beschikbare 5G-netwerken. Deze maken nu nog gebruik van een mix van 4G en 5G-componenten.

TNO's 5G testnetwerk combineert 5G radio met een cloud-native open 5G core-netwerk. Het 5G-kernnetwerk is gebaseerd op Fraunhofer's Open5GCore, dat draait op TNO's cloudplatform in door Kubernetes georkestreerde containers. Samen met de 5G-basisstations van Ericsson biedt het platform connectiviteit met elk mobiel apparaat dat 5G Standalone ondersteunt. "Een uniek aspect van ons 5G-testnetwerk is de multi-vendor interoperabiliteit en het aanpassingsvermogen van het testnetwerk. Het netwerk biedt ons vele mogelijkheden voor het configureren van en werken met een 5G-architectuur in de cloud. Het is daarmee een uitstekende basis voor experimenten die gebruik maken van geavanceerde 5G-functies zoals slicing, network exposure en edge computing. Wij zijn van mening dat onze faciliteit uniek is in Nederland. Het maakt TNO een van de weinige in Europa die over deze opzet en testmogelijkheid beschikt", zegt Iko Keesmaat, hoofd van het 5G-testnetwerk van TNO.

De komende maanden is TNO van plan om het 5G-testnetwerk in te zetten voor pilots met haar telecom- en sectorpartners in Nederland. "Een van de voordelen van ons testnetwerk is dat het snel op elke locatie kan worden ingezet. Toegang tot de broncode maakt het hierbij mogelijk snelle aanpassingen en innovaties voor applicaties te doen. We voegen daarmee voortdurend nieuwe functionaliteit toe om in te kunnen spelen op vragen van onze partners in verschillende sectoren. Zo worden er momenteel pilots gepland voor de gezondheidszorg, voor de industrie, rondom mobiliteit en voor de mediasector. Deze pilots zouden simpelweg niet mogelijk zijn zonder ons open, flexibele en geavanceerde 5G-testnetwerk ", zegt Adrian Pais, hoofd van TNO's 5Groningen programma.

Het uiteindelijke doel van TNO is om partners te ondersteunen bij het innoveren met behulp van 5G en andere toekomstige generaties netwerktechnologie. "We doen dit door onze kennis, ervaring, technische middelen en een sterk ecosysteem aan te bieden met zowel de telecom-industrie als de verticale sectoren", zegt Adrian Pais. Ondernemers, bedrijven en organisaties die geïnteresseerd zijn in samenwerking kunnen contact op te nemen met TNO.

Terug naar nieuws overzicht