FCC in definitief oordeel: Huawei en ZTE zijn gevaar voor nationale veiligheid VS

01-07-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

FCC in definitief oordeel: Huawei en ZTE zijn gevaar voor nationale veiligheid VS

De Chinese telecomfabrikanten Huawei en ZTE vormen een gevaar voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Dit oordeelt de Federal Trade Commission (FTC), dat beide bedrijven beschuldigt van spionage voor de Chinese overheid. Amerikaanse bedrijven mogen door het oordeel van de FCC geen handel meer drijven met de Chinese bedrijven.

Huawei en de Verenigde Staten zijn al langer in een strijd verwikkeld. Zo staat Huawei sinds 2019 op een zwarte lijst, waardoor het slechts beperkt zaken mag doen met Amerikaanse bedrijven. Dit had onder meer tot gevolg dat de Android-licentie van Huawei werd ingetrokken. Het bedrijf kan hierdoor op nieuwe smartphones niet langer toegang geven tot onder meer de Play Store van Google.

Niet meewerken aan 5G-netwerken

De FCC oordeelt nu definitief dat Huawei en ZTE een gevaar voor de nationale veiligheid vormen. Dit betekent in de praktijk dat Huawei niet mag meewerken aan 5G-netwerken. Ook mogen Amerikaanse providers niet langer middelen uit een ondersteuningsfonds gebruiken om Huawei apparatuur of diensten aan te schaffen. Reuters meldt dat dit fonds 8,3 miljard dollar bevat.

De FCC wijst er ook op dat apparatuur van Huawei en ZTE al in gebruik is in telecomnetwerken in de VS. De overheidsorganisatie wil daarom dat de Amerikaanse overheid financiering beschikbaar stelt aan providers voor het vervangen van Huawei apparatuur.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility