Redactie - 02 juli 2020

Analyse: COVID-19 verhoogt Awingu-gebruik met driehonderd procent

Awingu-appliances kunnen, indien daarvoor toestemming gegeven wordt, anonieme gebruiksrapportage doorgeven. Dit rapporteert anonieme gegevens over het gebruik van het Awingu-platform. Een (klein) deel van onze klanten heeft dit aan staan. Toch hebben we voldoende data om over relevante inzichten te praten. Zoals u zich kunt voorstellen, houden we deze gegevens nauwlettend in de gaten, omdat het ons inzicht geeft in hoe het product wordt gebruikt en omdat het ons helpt bij het navigeren door de Awingu-roadmap. In deze blogpost ga ik enkele gegevens van januari 2020 vergelijken met april 2020. Een interval van (ongeveer) 100 dagen, maar een die een van de meest impacterende gebeurtenissen van de moderne tijd heeft gekenmerkt: de COVID-19-uitbraak en daaropvolgende lockdowns. Laten we bekijken hoe de pandemie het gebruik van Awingu heeft beïnvloed.

Adoptie van BYOD

Awingu werd niet alleen op afstand of thuis gebruikt in het pre-Coronatijdperk. Het was - en is nog steeds - ook een manier om binnen een bedrijfsnetwerk toegang te krijgen tot ‘Server-based computing’. Vaak was die toegang op beheerde apparaten of op zijn minst op apparaten die door het bedrijf werden geleverd (wat niet noodzakelijk betekent dat het daar ook door wordt beheerd).

Laten we eens kijken naar veranderingen in de apparaten die worden gebruikt. Apparaten met Microsoft Windows zien niet veel verandering. Chromebooks verloren een Awingu-aandeel van 7% naar 3% - dit in tegenstelling tot de trend die we in 2019 zagen: een sterke toename van het gebruik van Chromebooks. Deze 3% is nog steeds 7 keer hoger dan het totale marktaandeel van 0,42% van het besturingssysteem dat door netmarketshare.com wordt gerapporteerd.

In tegenstelling tot Chomebooks werden Apple Macs in dezelfde periode bijna twee keer zo vaak gebruikt: van 5% tot 9% van de gebruikte apparaten draaide MacOS. Dit komt vrijwel overeen met het totale marktaandeel van het besturingssysteem van Mac-apparaten (9,41% in de periode juni 2019 - mei 2020, volgens netmarketshare.com). Het gebruik van Macs is nog steeds overwegend een consumentenzaak, wat de groei in ‘BYOD’ en ‘WFH’ bevestigt.

Afbeelding1.png

Welke besturingssystemen gebruiken Awingu-eindgebruikers?

We zien vergelijkbare trends in de gebruikte browsers. Ook hier krijgen we een ander beeld als we januari en april vergelijken. Chrome blijft zeker de dominante browser met 61,2% (vs. 57,9% in februari). Maar waar de oude browser ‘Internet Explorer’ in januari nog bijna 10% van het gebruik gebruikte, kromp die nu tot 6,2%. De nieuwe flagship browser Edge van Microsoft (die tegenwoordig ook op Chromium is gebaseerd) groeide van 9,4% naar 17,9%.

Mijn hypothese is dat thuiscomputers doorgaans nieuwere besturingssystemen (en browsers) gebruiken dan sommige bedrijven.

Afbeelding2.png

Welke browers gebruiken Awingu-eindgebruikers?

Azure en VMware leiden respectievelijk in de public en private cloud

Zoals te verwachten was bij private cloud hypervisors, zien we een dominant marktaandeel voor VMware ESX. Die wordt gebruikt als hypervisor op 72% van de virtuele apparaten van Awingu (april 2020), komende van 68% (jan 2020). Op de tweede plaats staat Microsoft HyperV. Nutanix behaalt de 3e plaats door een sprong over Citrix XenServer, ook al is het marktaandeel van 2% nog klein.

Tijdens de lockdown hebben onze nieuwe klanten Awingu vooral ingezet in private datacenters, waardoor hun bestaande manier van werken werd uitgebreid. Wetende dat veel nieuw gebruik gericht was op het geven van externe en BYOD-toegang tot kantoordesktops, was dit logisch. Naarmate deze organisaties in de loop der tijd meer Server-Based Computing, VDI of DaaS gaan gebruiken, zal dat uiteraard verschuiven naar openbare cloud (s) of clouds die worden beheerd door MSP's.

Afbeelding3.png

In welke private cloud worden Awingu virtual appliances gedraaid?

Wanneer klanten Awingu in een public cloud (IaaS) implementeren, zal bijna 4 op de 5 Azure als voorkeursplatform gebruiken. Google GCP en Amazon AWS delen de resterende 21%. Deze cijfers hadden niet al te veel COVID-19-impact.

Afbeelding4.png

In welke public cloud worden Awingu virtual appliances gedraaid?

Zoals je kon verwachten hebben veel particuliere en openbare organisaties hun organisatie opgezet om te kunnen telewerken (op afstand, van thuis). Dit impliceert doorgaans een speciale installatie in het datacenter van de klant. De COVID-19-pandemie zorgde ook voor meer consumptie van onze MSP- (Managed Service Provider) en ISV-partners (Independent Software Vendors). Deze gebruiken Awingu in een opstelling met meerdere tenants (d.w.z. meerdere van hun eindklanten hebben toegang tot hetzelfde en gedeelde Awingu-platform). Ongeveer 1 op de 5 Awingu-implementaties wordt op meerdere tenants gebruikt en dit bleef relatief ongewijzigd. Niet alleen bleef het aandeel van MSP / ISV-partners stabiel, ze zagen ook een aanzienlijke groei in hun gebruik.

Afbeelding5.png

In welke setup werd Awingu gebruikt?

Applicatiegebruik groeide met 33%

Een applicatie binnen Awingu kan een extern bureaublad zijn, een published application (externe app) of een webapplicatie die door de Awingu Reverse Proxy loopt. Om verwarring te voorkomen, worden applicaties die zijn geïmplementeerd in een volledige desktop / externe desktop niet meegeteld; in dit geval wordt alleen de externe desktop / volledige desktop beschouwd als een ‘app’.

We zagen al een groei van 13% in het aantal verbonden applicaties toen we januari 2019 vergeleken met januari 2020. In april 2020 werd een Awingu-platform (of beter gezegd ‘tenant’) aangesloten op 30,8 applicaties. Dat is een groei van 33% in slechts 3 maanden tijd. Gedurende deze periode hebben bestaande (en nieuwe) klanten hun gebruik uitgebreid. Nieuwe gebruikersgroepen, en dus ook andere applicaties, zijn uitgerust met Awingu. Gebruikers zijn ook uitgerust om langere tijd thuis te werken, waar dit in het verleden misschien minder structureel was.

Afbeelding6.png

Hoeveel applicaties draaien op een Awingu virtual appliance?

Het is interessant om te kijken naar de distributie in type applicaties. Hier zien we een grote verschuiving ten gunste van Remote Desktop-toegang. Op RemoteApp gebaseerde toegang is gekrompen van een aandeel van 70% tot 40%. Bij Remote Desktop-toegang vinden we volledige desktop-toegang tot een Windows Server-omgeving (Server Based Computing) en externe toegang tot lokale desktops. We hebben gezien dat de vraag naar de laatste use-case aanzienlijk toenam vanuit nieuwe en bestaande accounts.

Het gebruik van Awingu's reverse proxy (voor webapplicaties) is relatief klein maar groeit gestaag. Het werd pas geïntroduceerd in Awingu-versie 4.0 (oktober 2018). In april 2020 gebruikte al 1 op de 5 klanten de Awingu reverse proxy. Dat is een stijging van 8% ten opzichte van januari 2020. Het aantal applicaties dat is aangesloten op Awingu is nog steeds klein met 2% van de totale mix. Het is duidelijk dat de toename van Remote Desktop-toegang indirect de toegang tot intranet en interne webapplicaties dekt via een andere route.

Afbeelding7.png

Verdeling per type applicatie

Het beveiligingsbewustzijn groeit: 28% meer MFA-gebruik

Dit is niet het moment om in de verleiding te komen om onveilige thuiswerkoplossingen te gebruiken. In slechts 3 maanden tijd groeide het gebruik van MFA (Multi Factor Authentication) van 38,3% (jan 2020) van implementaties naar 49% (april 2020), wat een stijging van 28% betekent in 3 maanden tijd. Dit aantal is exclusief klanten die MFA gebruiken via hun externe IdP (Okta, Azure AD, ..), dus het totale aantal Awingu-klanten dat MFA gebruikt is hoger dan 49%.

Ter vergelijking: in oktober 2019 was 8% van de Microsoft Office 356-implementaties beveiligd met MFA (gegevens: Microsoft Partner Spring Connected, maart 2020). In vergelijking met 8% is 49% een geweldig aantal en we zijn blij met de recente toename van adoptie. We blijven ernaar streven om dit aantal helemaal tot 100% te krijgen.

Als we naar de details kijken, is het duidelijk dat Awingu's ingebouwde MFA-opties het meest worden gebruikt: TOTP (Time-based One-Tine Password) met 38% en HOTP (Hashed One-Time Password) met 50% zijn het populairst en zijn beide groeiend. Op TOTP gebaseerde MFA werd in juni 2019 geïntroduceerd (als onderdeel van Awingu 4.2) en is snel gegroeid. Naast de ingebouwde Awingu MFA-oplossingen gebruikt 12% van de MFA-implementaties een andere oplossing die niet is ingebouwd. Duo Security van Cisco met leidt de troep met 7%. De resterende 5% omvat klanten die Azure MFA, RADIUS, SMS-toegangscode, o.a. gebruiken. Zoals gezegd kunnen klanten die gebruik maken van een externe IDP via deze route gebruikmaken van MFA. Deze zijn ook uitgesloten van onderstaand overzicht (omdat we niet zeker weten of ze MFA gebruiken).

Afbeelding8.png

Meer weten? Bezoek onze website of contacteer ons!

Auteur: Arnaud Marliere, CMO (Awingu)

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!