Axis vergroot veiligheid in openbaar vervoer met onboard-camera's
04-07-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Axis vergroot veiligheid in openbaar vervoer met onboard-camera's

Om reizen met het openbaar vervoer zo veilig mogelijk te maken lanceert Axis Communications twee nieuwe onboard-camera’s. Dankzij de ARTPEC-7-chipset leveren de AXIS P3925-R en AXIS P3935-LR een hoge beeldkwaliteit, ongeacht de lichtomstandigheden. De video-analytics die op de camera aan de edge van het netwerk kunnen worden gedraaid, bieden vervoersmaatschappijen aanvullende mogelijkheden.

De voornaamste uitdaging bij het ontwikkelen van onboard-camera's is dat ze aan een bewegend voertuig moeten worden bevestigd, meestal één die dag en nacht en zowel boven- als ondergronds wordt gebruikt. De nieuwe cameramodellen van Axis zijn bestand tegen schokkende, trillende bewegingen en presteren onder alle lichtomstandigheden. Bovendien voldoen beide camera’s aan de relevante transportnormen, waaronder EN50155, EN45545 en NFPA130.

Stabiele en scherpe beelden

De twee nieuwe camera's zijn een geïntegreerde versnellingsmeter die, samen met de ingebouwde gyrosensor, de elektronische beeldstabilisatie (EIS) ondersteunt en voor vloeiende beelden zorgt. Hobbelige wegen, starten en stoppen of sporen die veel trillingen veroorzaken zorgen hierdoor niet voor verlies van beeldkwaliteit. De variabele framesnelheid (tot 45 frames per seconde) zorgt ervoor dat ook naar buiten toe gerichte camera’s op voertuigen met een hoge snelheid, bijvoorbeeld geplaatst op het dashboard van de bestuurder, alle details vastleggen.

Ook aan wisselende lichtomstandigheden is gedacht. De ARTPEC-7-chipset in de camera’s levert een hoge beeldkwaliteit in alle lichtomstandigheden, van ’s morgens vroeg tot midden in de nacht. Axis Forensic WDR en Axis Lightfinder zorgen er daarnaast voor dat de beelden ook duidelijk blijven bij weinig licht en sterk tegenlicht, bijvoorbeeld wanneer de camera rechtstreeks naar fel zonlicht is gericht. De AXIS P3935-LR komt met onzichtbare infraroodleds (940 nanometer), die bewaking in volledige duisternis mogelijk maken.

Sterke analytics

De door Axis ontwikkelde ARTPEC-7-chip biedt verschillende verbeteringen op het gebied van beeldverwerking, analytics, compressie-efficiëntie en firmwarebeveiliging. Zo biedt edge-analytics mogelijkheden op het gebied van veiligheid, beveiliging en operationele efficiëntie. “Zo levert een demografische analyse van passagiers waardevolle informatie op, waarmee vervoersmaatschappijen hun routes en dienstverlening kunnen optimaliseren. In deze tijd kunnen analytics ook worden ingezet om gezondheidsrisico’s te beperken door de bezettingsgraad te meten, zodat social distancing-maatregelen beter kunnen worden nageleefd”, aldus Jan Engelschalt, Business Development Manager Transportation bij Axis.

De nieuwe Axis onboard-camera’s beschikken net als andere modellen over een metalen behuizing die vandaalbestendig is. Ook zijn zij beschikbaar in het gebruikelijke formaat, wat het eenvoudig maakt eerdere versies van Axis-camera's te vervangen. De geïntegreerde microfoon in de AXIS P3935-LR genereert waarschuwingen op basis van verbale agressie of onrust om zo de veiligheid van passagiers nog verder verbeteren, waardoor de camera ook geschikt is voor gebruik door bijvoorbeeld hulpdiensten.

Klik hier voor meer informatie over de AXIS P3925-R en AXIS P3935-LR. De AXIS P3925-R en AXIS P3935-LR camera's zijn hier in actie te zien.
Beide camera’s zijn inmiddels verkrijgbaar via de distributiekanalen van Axis.

Terug naar nieuws overzicht
Security