Wouter Hoeffnagel - 07 juli 2020

KPN realiseert snelheid van 8 Gbps tijdens glasvezeldemonstratie in woonhuis

KPN meldt tijdens een demonstratie met een glasvezelaansluiting een snelheid van ruim 8 Gbps te hebben gerealiseerd, met uitschieters naar 8,5 Gbps. Het ging om een demonstratie in een woonhuis in de Amersfoortse wijk Vathorst. Het is voor het eerst dat een dergelijke snelheid in een reguliere woonwijk wordt behaald op basis van PON-techniek.

Voor de demo is in de meterkast van de woning een Optical Network Terminal (ONT) geplaatst die snelheden tot 10 Gbps aankan. In de achterliggende straatkasten is een Optical Line Terminal (OLT) geïnstalleerd die dezelfde snelheid ondersteund. Ook is een snellere verbinding naar het core netwerk en het internetdomein gemaakt. De verbinding maakt gebruik van de PON-technologie. Deze energiebesparende technologie vraagt om minder versterking, ondersteunt nagenoeg onbeperkte snelheden en vereenvoudigt de uitrol van glasvezelnetwerken door de hoeveelheid benodigde straatkasten in de wijk terug te dringen.

Uitrol versnellen

KPN versnelt de uitrol van glasvezel van de straatkast tot aan de voordeur van de consument. Tot eind 2021 komen er 1 miljoen adressen met een glasvezelaansluiting bij. Het bedrijf rolt op dit moment in ruim 70 gebieden in Nederland glasvezel uit.

Babak Fouladi, Chief Digital & Technology Officer en Lid van de Raad van Bestuur van KPN: “Deze demonstratie laat zien wat onze investeringen in technologie onze klanten in de toekomst gaan brengen. Ik ben gigatrots op de collega’s dat dit is gelukt en natuurlijk fantastisch dat dit nu al mogelijk is over ons huidige netwerk. We ontwikkelen de komende periode door tot nog veel hogere snelheden die de digitalisering van Nederland verder vorm gaat geven en waar de klant op termijn ook de vruchten van gaat plukken.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!