Overheid ontkent gebruik van gezichtsherkenning van Clearview

07-07-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Overheid ontkent gebruik van gezichtsherkenning van Clearview

Er zijn geen aanwijzigingen dat de Nederlandse overheid gebruik heeft gemaakt van de gezichtherkenningssoftware van het Amerikaanse bedrijf Clearview. Dit meldt staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Buzzfeed News meldde eind februari dat Clearview ook een Nederlandse klant heeft of had. De staatssecretaris beloofde hierop uit te zoeken of overheidsorganisaties gebruik maken van diensten van Clearview. In totaal zijn 470 overheidsorganisaties aangeschreven, waaronder gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries, agentschappen en zelfstandige bestuursorganen. 336 van deze organisaties hebben voor sluiting van het onderzoek op de uitvraag geantwoord.

Nergens onderdeel van beleid

De staatssecretaris meldt dat geen van deze 336 organisaties gebruik heeft gemaakt of plannen heeft om gebruik te gaan maken van de diensten van Clearview. Wel maakt Knops hierbij de kanttekening dat het niet uit te sluiten is dat een individuele medewerker voor zichzelf een proefaccount heeft aangemaakt bij Clearview. Dit is echter nergens onderdeel van het beleid.

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus gaf in april al aan dat de Nederlandse politie gebruik maakt of heeft gemaakt van de software. Of Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten de diensten gebruiken kan staatssecretaris Knops niet zeggen, aangezien de werkwijze van de diensten geheim is.

Terug naar nieuws overzicht