Canalys: wereldwijde PC markt herstelt zich

Canalys: wereldwijde PC markt herstelt zich

Canalys: wereldwijde PC markt herstelt zich

Canalys: wereldwijde PC markt herstelt zich

Canalys: wereldwijde PC markt herstelt zich

13-07-2020 | door: Witold Kepinski

Canalys: wereldwijde PC markt herstelt zich

De wereldwijde pc-markt kende een geweldig herstel in het tweede kwartaal van 2020, aangezien bepaalde issues zoals cpu tekorten op het gebied van het aanbod afnamen. Daarnaast nam de vraag naar nieuwe pc’s toe door meer thuiswerkers. Dit meldt onderzoeksbureau Canalys.

Het totaal aantal zendingen desktops, notebooks en werkstations bereikte 72,9 miljoen stuks, 9 procent meer dan een jaar geleden. Dit heeft de daling in het eerste kwartaal van 2020 ruimschoots goedgemaakt, aangezien de totale zendingen voor de eerste helft van 2020 in de eerste helft van 2019 met 1 procent zijn gestegen.

De opleving was te danken aan notebooks, die van vitaal belang zijn geworden voor bedrijven, studenten en consumenten die zich aanpassen aan de nieuwe werk- en levensrealiteit veroorzaakt door de coronavirus pandemie. De verzendingen van notebooks en mobiele werkstations stegen jaar op jaar met 24 procent, terwijl de verzendingen van desktops en desktopwerkplekken met 26 procent daalden.

Marktleiders

Na in Q1 terrein te hebben verloren, herwon HP haar aandeel. HP was de best presterende leverancier werd, met een record van 18,1 miljoen client-pc's. De in de VS gevestigde leverancier groeide met 18% in het tweede kwartaal van 2019, met uitstekende resultaten in de VS en EMEA.

Lenovo zakte naar de tweede plaats met 17,4 miljoen eenheden en een groei van 7 procent, terwijl Dell vaart kreeg van een veerkrachtig eerste kwartaal tot 3 procent voor zendingen van 12,0 miljoen eenheden. Apple en Acer ronden de top vijf af met respectievelijk 13 en 21 procent.

"Notebooks hebben de pc-markt uit de dip gehaald", zegt Rushabh Doshi, onderzoeksdirecteur bij Canalys. “Notebooks zijn cruciaal geweest om ervoor te zorgen dat de diensten-, overheids- en onderwijssector kunnen blijven functioneren in het licht van een ongekende verstoring en onzekerheid. Leveranciers en het kanaal hebben de nodige veranderingen aangebracht om de productie en levering van notebooks in jaren naar een hoger niveau te tillen.”

Chrome OS en AMD

Canalys verwacht dat het belang van notebooks zal groeien naarmate het pc-ecosysteem investeert in de categorie. “De buitengewone vraag heeft gezorgd voor strategieverschuivingen in de hele sector. Chrome OS en AMD maken hun weg naar de commerciële sector, terwijl Apple MacBooks nu op ARM-chips draaien, ”voegt Doshi toe. “Na jaren van smartphonegerichte innovatie richten ook applicatieontwikkelaars hun aandacht op de pc, "Vanuit regionaal perspectief groeiden Noord-Amerika en EMEA het sterkst in het tweede kwartaal, met een stijging van respectievelijk 11 en 25 procent", zegt Ishan Dutt, analist bij Canalys. “Deze markten waren goed toegerust om grote overgangen naar werken en leren op afstand aan te kunnen, en zullen deze trends ook na het einde van de COVID-19-pandemie zien. Bovendien leidde de versoepeling van de lockdown-beperkingen in het tweede kwartaal tot een stijging van de werkgelegenheid en bedrijfsactiviteiten. De omvang van het herstel van de pc-markt in het tweede kwartaal in deze regio's betekent dat de verzendingen in de eerste helft van 2020 hoger waren dan op hetzelfde punt vorig jaar. Omgekeerd zag Latijns-Amerika, dat in een verslechterende situatie verkeerde, jaar op jaar met 13 procent dalen. Het herstel van de pc-markt in de regio zal vertraging oplopen doordat bedrijven en prijsgevoelige consumenten tijdens de economische neergang prioriteit geven aan andere uitgaven. Lokale productie en distributie worden ook geconfronteerd met langdurige verstoring, aangezien de maatregelen voor vergrendeling toenemen. In Azië-Pacific was de zendingsdrempel in het tweede kwartaal niet groot genoeg om het tekort in het eerste kwartaal op te vangen. Grotere belemmeringen voor het implementeren van thuiswerken en leren en de mobiel-eerst cultuur in delen van de regio zorgden ervoor dat de vraag naar notebooks niet enorm groeide.”

Terug naar nieuws overzicht
Hardware