Nederlandse fintech FINN gaat samenwerking aan met Japanse Mitsui Knowledge Industry

14-07-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Nederlandse fintech FINN gaat samenwerking aan met Japanse Mitsui Knowledge Industry

Het Nederlandse FINN maakt de stap naar Japan. De fintech startup van ING gaat samenwerken met IT-concern Mitsui Knowledge Industry (MKI Group Network).

FINN maakt autonome betalingen tussen slimme apparaten mogelijk. Denk aan een auto die zelf betaalt voor de parkeerplaats of een slimme energiemeter die automatisch afrekent op basis van verbruik. Met de samenwerking willen de twee bedrijven de technologie van FINN gebruiken om Japanse steden nog slimmer te maken en contactloze oplossingen te ontwikkelen waarnaar de vraag versneld is toegenomen sinds het coronavirus.

Smart cities

De Japanse economie is begin dit jaar fors gekrompen en de verwachting is dat het verder krimpt naarmate de beroepsbevolking verder afneemt. In de regio’s waar vergrijzing in rap tempo groeit, wordt gekeken naar innovaties zoals Internet of Things om sociale problemen op te lossen en de leefbaarheid te verbeteren. Apparaten direct met elkaar laten communiceren en autonoom financiële transacties laten verrichten, kan er bijvoorbeeld aan bijdragen dat ouderen langer zelfstandig en veilig thuis kunnen blijven wonen.

Daarnaast is sinds de recente COVID-19 uitbraak de vraag naar contactloze oplossingen fors toegenomen en worden de inspanningen om IoT-technologie te gebruiken in het hele land versneld. Immers hoe minder tussenkomst van menselijk handelen, hoe veiliger dit is in ‘het nieuwe normaal’ na de recente pandemie.

Samenwerking

FINN en MKI hebben een Memorandum of Understanding (MoU) getekend voor een intensieve samenwerking op de Japanse markt. De eerste fase is gericht op marktverkenning en gesprekken met lokale overheden en financiële instellingen om het voordeel van FINN voor gebruikers, serviceproviders en fabrikanten uit te lichten. De technologie van FINN wordt getoetst om smart city concepten in lokale steden te ondersteunen en nieuwe contactloze oplossingen te ontwikkelingen waar nu extra behoefte aan is.

Arlette Warmerdam, Product Lead bij FINN: “We worden vandaag de dag omringd door slimme apparaten. Autonome betalingen maken deze apparaten nog slimmer en waardevol voor dagelijks gebruik, zeker nu de behoefte groeit na de recente COVID19-uitbraak. We merken dat de technologie van FINN daarbij steeds belangrijker wordt voor bedrijven in binnen- en buitenland. We kijken er dan ook naar uit om onze kennis te delen met MKI in Japan, een land dat steevast voorloper is op het gebied van nieuwe technologie en innovaties.”

Opmars contactloos betalen

In de nasleep van de uitbraak van het coronavirus, zien men in heel Europa een groei in contactloos betalen. Op dit moment zijn meer dan driekwart van alle betalingen contactloos terwijl dit in 2019 nog iets boven de 60% lag. De toename in contactloos betalen, heeft ook impact op de groei van autonoom betalen door apparaten.

Het Nederlandse FINN meldt de interesse uit binnen- en buitenland in de technologie hierdoor flink te zien toenemen. Bedrijven kunnen met de software van FINN zelf de gewenste acties en betalingsopties toevoegen aan hun IoT-apparaten. Hierdoor ontstaan ook nieuwe mogelijkheden. Denk hierbij aan pay-per-use modellen, betalingen aan de hand van de tijd, hoeveelheid of volume waarmee een product wordt gebruikt. 

Terug naar nieuws overzicht