VNG Whitepaper over Drones binnen de gemeente is nu beschikbaar
20-07-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

VNG Whitepaper over Drones binnen de gemeente is nu beschikbaar

In opdracht van de VNG, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag publiceert VNG Realisatie de whitepaper ‘Drones binnen de gemeente’. In dit document komen vanuit gemeentelijk perspectief huidige en toekomstige toepassingen van drones aan de orde. Daarnaast is er aandacht voor de veranderende regelgeving en voor privacy en handhaving. Tot slot bevat de paper adviezen voor gemeenten die zelf drones willen inzetten.

Europese regelgeving

De afgelopen jaren is de toepassing van drones in een stroomversnelling geraakt. Strenge regelgeving zette lange tijd een rem op de inzet van drones, maar naar verwachting zal dat veranderen door de inwerkingtreding van Europese regelgeving op 31 december 2020. Los van de regelgeving is er overigens ook een toename van niet-geautoriseerde dronevluchten te constateren.

Zelf aan de slag

Al deze ontwikkelingen roepen de nodige vragen op bij bestuurders, beleidsmakers en uitvoerende instanties. Er zullen nieuwe knelpunten ontstaan op het vlak van privacy, overlast en veiligheid. Deze whitepaper geeft inzicht in de huidige stand van zaken van toepassingen, regelgeving, privacy en handhaving. En handvatten om zelf aan de slag te gaan met drones.

Terug naar nieuws overzicht