Duurzaamheid, Telecom en Huawei

Shushan Khachatryan, Project Director Huawei Technologies

23-07-2020
Deel dit artikel:

Duurzaamheid, Telecom en Huawei

Waarom zou u duurzaamheid binnen uw organisatie belangrijk vinden, vooral tijdens een wereldwijde pandemie? Het antwoord is eenvoudig: Onze planeet heeft eindige hulpbronnen. We kampen met name met een tekort aan hulpbronnen, verslechterde ecosystemen en hogere concentraties broeikasgassen.

Het idee van 'business as usual' kan gewoonweg niet meer door de grenzen van de mogelijkheden van onze maatschappij en planeet worden ondersteund. Veel experts geloven dat COVID-19 voor bedrijven een kans is om nieuwe manieren van denken te definiëren en te verankeren in hun operationele werkwijzen en besluitvorming.

Bedrijven die dit vroegtijdig onderkennen, zullen er op lange termijn van profiteren. Bovendien werd volgens recent onderzoek vastgesteld dat 40% van de millennials (de generatie geboren tussen 1981 en 1996) zegt een baan te hebben gekozen op basis van de duurzaamheidsagenda van het bedrijf. Omdat millennials de komende jaren driekwart van het personeelsbestand zullen vertegenwoordigen en ook de huidige/toekomstige medewerkers en klanten van elk bedrijf zullen zijn, hebben bedrijven geen andere keuze dan een transformatieplan voor duurzaamheid op te stellen.

Wat zijn de duurzaamheidsuitdagingen van de telecomsector?

De telecomsector is de afgelopen decennia zeer snel gegroeid. Economische groei, de toenemende aanvaarding en toepassing van het Internet of Things (IoT), slimme steden en 5G zijn de belangrijkste aandrijvers van de telecommarkt. De snelle groei brengt uitdagingen op het gebied van duurzaamheid met zich mee en volgens mij zijn de drie grootste wereldwijde uitdagingen in de sector als volgt:

• Verhoogd energieverbruik en CO² -uitstoot als gevolg van toegenomen data en toeleveringsketens. IoT-apparaten en -netwerken moeten een grote hoeveelheid gegevens produceren die moeten worden verzonden en gesorteerd. In 2025 kan als gevolg van de toenemende data, 20% van de wereldwijde elektriciteit worden verbruikt. De telecomsector is ook sterk afhankelijk van verschillende transportmethoden om de apparatuur te leveren, waarmee CO2 -uitstoot in de atmosfeer komt. Het wordt steeds belangrijke voor telecomoperators en aanbieders van apparatuur om samen te werken met hun leveranciers, om ervoor te zorgen dat de duurzaamheidsnormen worden nageleefd

• E-waste wordt momenteel beschouwd als een van de snelst groeiende afvalstromen in de EU. In 2005 werd ongeveer 9 miljoen ton geproduceerd en de verwachting is dat dit in 2020 zal toenemen tot meer dan 12 miljoen ton.

• Gelijkheid van mannen en vrouwen, met name gelijkheid van vrouwen in leidinggevende functies. Volgens een enquête vertegenwoordigen vrouwen in driekwart van de telecombedrijven minder dan 40% van het personeelsbestand en slechts 12% van de leidinggevenden in toonaangevende telecombedrijven is vrouw.

Wat heeft Huawei tot nu toe gedaan om uitdagingen op het gebied van duurzaamheid in ICT aan te pakken?

Huawei heeft de afgelopen 10 jaar een gemiddelde jaarlijkse groei van 20% gerealiseerd. Deze uitmuntende groei brengt echter uitdagingen met zich mee op het gebied van duurzaamheid en het bedrijf werkt samen met andere spelers in de sector om groene ICT op te bouwen.

Huawei heeft tot nu toe aan tal van duurzaamheidsinitiatieven gewerkt en ik wil graag het volgende benadrukken:

In 2018 is het percentage hergebruik van geretourneerde materialen gestegen tot 82,3%

Herbruikbare producten die aan bepaalde criteria voldoen, worden eerst toegewezen aan de interne herbruikkanalen van Huawei, zoals R&D, reserveonderdelen en nieuwe productie. Materialen die geen cyberveiligheidsrisico 's met zich meebrengen of gevoelige informatie bevatten, worden doorverkocht, gedemonteerd en gerecycled. In 2018 is het percentage hergebruik van geretourneerde producten gestegen tot 82,3%.

Focus op de ontwikkeling van energie-efficiënt apparatuur

Voortdurende verbetering van energie-efficiëntie van de apparatuur heeft een hoge prioriteit voor Huawei. De energiebesparende technologieën in Huawei bestrijken meerdere gebieden, waaronder architectuur, processen en materialen. Door de innovaties op dit gebied kan de energiebesparing in bepaalde gevallen oplopen tot 60%.

Toegewijd aan duurzame energie

Onbekend voor velen is het feit dat Huawei ook actief is in de hernieuwbare energiesector en een van de grootste leveranciers van PV-omvormers ter wereld is. Sinds 2013 heeft Huawei wereldwijd meer dan 180 miljard kWh zonne-energie geleverd.
Daarnaast werd de eerste PV-installatie gebouwd in de zuidelijke fabriek van Huawei in Dongguan, China. Het kan jaarlijks 18 miljoen kWh elektriciteit produceren, wat overeenkomt met 10% van het elektriciteitsverbruik van de fabriek.
Als we vooruit kijken, bieden 5G en IoT een groot potentieel voor energiebesparing en wordt het misschien een koolstofneutraal netwerk. Maar dat zal niet gebeuren zonder een sterke betrokkenheid en samenwerking. Door de uitdagingen die voor ons liggen en de risico 's van de toekomst te herkennen, kunnen de leiders van vandaag de juiste beslissingen nemen en groene ICT bouwen.

Dit jaar bestaat Huawei 20 jaar in Europa. De visie van Huawei is om digitaal voor elke persoon, elk huis en elke organisatie mogelijk te maken, zodat een volledig verbonden, intelligente wereld ontstaat. ICT speelt een steeds belangrijkere rol bij het aanpakken van mondiale milieukwesties en helpt vooruitgang te boeken bij het realiseren van de doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling. ICT kan helpen om het energieverbruik en de uitstoot in elke sector te verlagen, meer hernieuwbare energie te gebruiken en de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

Door: Shushan Khachatryan, Project Director, Huawei Technologies

Terug naar nieuws overzicht