Redactie - 27 juli 2020

Chinese hackers bespioneerden ook Belgisch tech bedrijf

Twee Chinese hackers worden in de Verenigde Staten verdacht van spionage op grote schaal. Daarbij zou een Belgisch techbedrijf geviseerd zijn. Dat schrijft Le Soir zaterdag. In de officiële documenten die Data News inkeek, is sprake van 13 Amerikaanse en 12 overzeese slachtoffers. Slachtoffer 19 is inderdaad een "Belgian engineering software company". Tussen maart en april 2018 zouden de hackers 142 gigabyte aan documenten gestolen hebben, waaronder broncode voor de producten van het bedrijf.

Op 7 juli werden de twee Chinese hackers in de VS aangeklaagd. Ze worden beschuldigd van het wereldwijd bespioneren van bedrijven, ngo's en labo's en dat gedurende een tiental jaar.

De vermeende cybercriminelen zouden zich gericht hebben op een reeks doelwitten met strategisch belang of belang voor de handel, gaande van high-tech bedrijven tot de zakensector, videospelletjes, zonne-energie en defensie. De gestolen handelsgeheimen zouden samen 'honderden miljoenen dollar' waard zijn, zegt het departement Justitie.

Op de lijst van getroffen bedrijven, staat ook een Belgisch bedrijf, zo schrijft Le Soir. De Amerikaanse justitie spreekt van een Belgisch softwarebedrijf dat in de periode maart-april 2018 getroffen werd door een diefstal van ongeveer '142 gigabytes aan documenten'. Het parket van Brussel bevestigt dat er een onderzoek loopt, maar geeft er geen commentaar over.

Ambassade

De Chinese ambassade in brusselheeft in een bericht op haar website gereageerd op de mogelijke spionage van twee Chinese hackers, waarbij ook een Belgisch techbedrijf geviseerd werd. De ambassade draait de rollen om en zegt dat China op grote schaal bespioneerd wordt door de VS. Het Aziatische land vormt geen enkele bedreiging voor België, benadrukken de diplomaten.

De Chinese ambassade reageerde ondertussen op haar website. "De VS die andere landen loos beschuldigt van cyberaanvallen is een typisch voorbeeld van een dief die een dief probeert te vangen", is te lezen. "China roept de VS op onmiddellijk te stoppen met China te besmeuren rond cyberveiligheid."

Cyberspace mag geen nieuw slagveld worden, waarschuwt China. "Landen die hier de heerschappij nastreven met offensieve strategieën zullen die pogingen in hun gezicht zien ontploffen." China benadrukt dat verhalen als zou het land hackers gebruiken om andere landen te bespioneren uit de lucht gegrepen zijn.

In samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!