Meeste mobile operators laten zich gelden rond mobiele IoT

28-07-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Meeste mobile operators laten zich gelden rond mobiele IoT

Een nieuw rapport van het IoT-marktonderzoeksbureau Berg Insight zegt dat het wereldwijde aantal mobiele IoT-abonnees in 2019 met 40 procent is gestegen tot 1,56 miljard. De groei werd gedreven door een sterke acceptatie in de belangrijkste markten voor IoT-oplossingen, waaronder China, Noord-Amerika en West-Europa. Vanwege de wereldwijde COVID-19-pandemie zal de groei van IoT-verbindingen in 2020 naar verwachting worden gehalveerd in vergelijking met het jaar ervoor.

Tegen 2024 projecteert Berg Insight nu dat er wereldwijd 4,15 miljard IoT-apparaten zullen zijn verbonden met mobiele netwerken. De top tien mobiele operators rapporteerden eind 2019 een gecombineerde actieve basis van 1,33 miljard mobiele IoT-verbindingen, goed voor 85 procent van de totale verbindingen. China Mobile is 's werelds grootste leverancier van mobiele IoT-connectiviteitsdiensten met naar schatting 683 miljoen mobiele IoT-verbindingen.

China Unicom en China Telecom staan op de tweede en derde plaats met respectievelijk 190 miljoen en 157 miljoen verbindingen. Vodafone staat op de eerste plaats van de westerse operators en staat op de vierde plaats met 97 miljoen aansluitingen, gevolgd door AT&T met 66 miljoen op de vijfde plaats.

Verizon, Deutsche Telekom en Telefónica hadden 24 tot 46 miljoen mobiele IoT-verbindingen. Orange en Telenor waren de laatste spelers in de top tien met respectievelijk ongeveer 17 miljoen en 16 miljoen aansluitingen. De groeipercentages op jaarbasis voor de genoemde westerse operatoren lagen tussen de 10 en 30 procent.

“Vodafone en AT&T versterken hun positie als regionale marktleider in respectievelijk Europa en Noord-Amerika, wereldwijd multinationale klanten bedienen ”, zegt Fredrik Stalbrand, Senior Analist bij Berg Insight. De twee operators hebben een sterke positie in het OEM-segment van de auto-industrie en zijn langdurige partners in de ruimte, die samenwerken om een consistente service te bieden aan gezamenlijke klanten.

In termen van inkomsten vertegenwoordigen IoT-connectiviteitsservices nog steeds ongeveer 1 procent van de totale inkomsten voor de meeste operators. Berg Insight's analyse van de IoT-business-KPI's die door mobiele operators in verschillende delen van de wereld worden vrijgegeven, suggereert dat de wereldwijde inkomsten uit IoT-connectiviteit in 2019 met ongeveer 17 procent zijn gestegen, terwijl de maandelijkse APRU met 23 procent is gedaald.

Terug naar nieuws overzicht